Het grootste Europese brouwerijmuseum

Elke kamer is gewijd aan een bepaalde fase van het brouwproces

Een van de vele kamers in het brouwerijmuseum te Bocholt
ons land - focus


Welkom in Limburg!

Inleiding en bronvermelding
Algemene Geschiedenis
's Lands Glorie
Bezienswaardigheden
Home
           
banner
Vlag Limburg

Een van de vele kamers in het brouwerijmuseum te Bocholt.

Ongeveer 250 jaar geleden opende Adriaan Geerkens een herberg in Bocholt en tapte er zelfgebrouwen bier. Zijn dochter Catharina volgde hem op. De brouwerij bleef een loonbrouwerij: de boeren leverden gerst en hop en werden betaald met bier. Eenvoudiger kan niet.

In 1823 trouwde de dochter van Catharina met Theodorus Martens en van dan af is de naam Martens voor eeuwig en drie dagen verbonden aan het verdere wedervaren van de brouwerij.

In 1852 kwam Frans Martens aan het roer. De zaken liepen gesmeerd en daar kwam uitbreiding van: een 'nieuwe' brouwerij tegenover het oude brouwershuis. Zijn zoon Jean voerde de mechanisering in. Alweer een Frans Martens nam in 1923 de zaak over, Jean en Gerard Martens kwamen in 1952 aan het hoofd van de onderneming en hun opvolgers hebben gezorgd voor de verdere bloei van de moderne streekbrouwerij.

In 1979 gaf Jean Martens toe aan een onweerstaanbare aanval van nostalgie. Zo'n schat aan brouwersherinneringen en brouwersgerief mocht niet verloren gaan. Dus stichtte hij het grootste brouwerijmuseum van Europa, vierduizend vierkante meter groot, in het historische pand waar Adriaan Geerkens zich in 1757 kwam vestigen. Het gebouw werd heerlijk gerestaureerd en omgevormd tot een modern museum, waarin elke kamer gewijd is aan een bepaalde fase van het brouwproces. Daar kun je naar hartelust een geweldige, unieke collectie grote en kleine staaltjes van industriële archeologie bekijken en bewonderen. Nadien kan je meespreken over brouwerstermen als weekkuipen, moutploegen, kastenwenders, kookketels, wortkoelers, beslagkuipen en vatenpektoestellen. En achteraf kan je natuurlijk je dorst lessen.

© Het Toppunt van België, reisgids naar 500 uitzonderlijke plekken in eigen land, Julien Van Remoortere.