De enige nog authentieke vloeiweide

Het ruikt er nog naar de paarden en de soldaten van rond 1835

De Lozerheide te Bocholt
ons land - focus


Welkom in Limburg!

Inleiding en bronvermelding
Algemene Geschiedenis
's Lands Glorie
Bezienswaardigheden
Home
           
banner
Vlag Limburg

De Lozerheide te Bocholt, let op de vele aalscholvers hoog in de bomen.

Om te begrijpen wat een vloeiweide is, moet je eerst een stuk militaire geschiedenis verteren. Flits je dus maar naar het jaar 1835, naar het kamp van Beverlo - de kazerne van Leopoldsburg - dat op dat moment werd uitgebouwd tot een militair bowerk. Gericht tegen Nederland nog wel! In Beverlo hadden ze massa's hooi nodig, niet alleen als voedsel voor de vele paarden, maar ook als vulsel voor de soldatenmatrassen. De magere heidegronden brachten echter niet veel op en om uit de nood te geraken werden de gronden langs het Kempens Kanaal bevloeid met het rijke, kalkhoudende Maaswater. Globaal werden meer dan 2700 hectare vloeiweiden aangelegd, alsof het hele Limburgse noorden verdronken moest worden. Maar goed, die weiden leverden een massa hooi op.

Tussen de twee wereldoorlogen verminderde het aantal legerpaarden voortdurend. Bovendien kregen de soldaten betere bedden. Kortom, er was steeds minder behoefte aan hooi. Gevolg: hoe langer hoe meer vloeiweiden werden beplant met populieren. Van 1918 tot 1966 was het gebied eigendom van de Union Allumetière, de bekende stekskensfabriek. Maar toen kwam de aansteker op de markt...

In 1977 en 1981 werden de 206 hectare grote vloeiweiden van Lozen, ten noorden van Kaulille, in de gemeente Bocholt, eigendom van de Vlaamse Gemeenschap. De Lozerheide is nu een natuurgebied om van te dromen, met een weelde van planten en een intens insectenleven, veel vossen en reeën en ontelbare vogels. De jongste jaren broeden er wel 80 van de 140 vogelsoorten die in Limburg, tot vreugde van alle vogelaars, nestelen.

Ga eens wandelen in de Lozerheide. Er is een 3 kilometer lang bosleerpad, maar ook een rondwandeling van 7 kilometer. Al wandelend kom je langs een plek, waar een oude, en authentieke vloeiweide werd gerestaureerd. Geen bezienswaardigheid van wereldformaat. Maar het ruikt daar nog altijd een beetje naar de paarden en de soldaten van rond 1835.

© Het Toppunt van België, reisgids naar 500 uitzonderlijke plekken in eigen land, Julien Van Remoortere.