Abdij van Colen "Mariënlof" te Kerniel (Borgloon)

Het oudste schilderij op doek en het oudste zitmeubel

Voorzijde van de abdij van Colen "Mariënlof"
ons land - focus


Welkom in Limburg!

Inleiding en bronvermelding
Algemene Geschiedenis
's Lands Glorie
Bezienswaardigheden
Home
           
banner
Vlag Limburg

Voorzijde van de Abdij van Colen "Mariënlof".

Kerniel is een landelijk dorp, gelegen in het boomgaardenrijke land bij Borgloon. Al in 1438 werd in die groene rust een kruisherenklooster gesticht. Het werd uiteraard opgedoekt door de Franse revolutionairen. Maar in 1822 werd het opnieuw tot leven gewekt, deze keer door cisterciënzerinnen, zeg maar vrouwelijke trappisten.

Tegenwoordig is het schilderachtige klooster een van de belangrijkste bezienswaardigheden van het Oude Land van Loon. Er worden buitengewoon waardevolle kunstvoorwerpen bewaard. Het belangrijkste is het reliekschrijn van Sint-Odilia, het oudste schilderwerk op doek in de Nederlanden. Het werd in 1292 geschilderd door een onbekend gebleven kunstenaar en stelt de legende van de genoemde heilige voor die, op haar terugweg van een bedevaart naar Rome, samen met elfduizend (!) maagden door de Hunnen werd vermoord. Tracht nu nog maar eens een dergelijke massa maagden bij elkaar te krijgen...

Na de Franse Revolutie verhuisde het schrijn naar de kerk van Kerniel en in 1829 wilde de toenmalige pastoor het in een bestaande, maar helaas te kleine nis plaatsen. Dus nam de geestelijke zijn toevlucht tot zaag en beitel. Het dakpaneel van het schrijn werd verwijderd en een ander middendoor gezaagd om het geheel te verkleinen. Negentiende-eeuws vandalenwerk dus. Maar tegenwoordig zorgen de zusters van Colen heel goed voor die schat, die bewaard wordt in de sacristie.

De zusters hebben nog iets merkwaardigs in de aanbieding. In de kerk staat namelijk het oudste zitmeubel van het land: de dertiende-eeuwse koorstoel van Sint-Lutgart, eeuwenlang vereerd door vrouwen die geen kinderen konden krijgen. Wanneer die dames in de stoel plaats konden nemen, ging hun wens, dankzij de voorspraak van de heilige, (soms) in vervulling. Er werd nooit bij verteld wat er gebeurde wanneer een man op die wonderstoel ging plaatsnemen. Tegenwoordig is het streng verboden, ook voor vrouwen die smachten naar een kindje, om nog op die stoel te gaan zitten. Dat moet dan een van de oorzaken zijn waarom het geboortecijfer in Vlaanderen een ferme negatieve knik kreeg.

© Het Toppunt van België, reisgids naar 500 uitzonderlijke plekken in eigen land, Julien Van Remoortere.