De Sint-Maartenskerk te Beek

Sint-Maartenskerk te Beek (Bree)
ons land - focus


Welkom in Limburg!

Inleiding en bronvermelding
Algemene Geschiedenis
's Lands Glorie
Bezienswaardigheden
Home
           
banner
Vlag Limburg

De Sint-Maartenskerk met vroeg-Romaanse toren te Beek, Bree.

In de dorpskom van Beek (een deelgemeente van Bree) staat de 15e-eeuwse Sint-Maartenskerk. De romaanse toren is van veldkeien en kleurrijke bekapte natuursteen, met hoekblokken en visgraatverband in de onderste geleding. De toren is vermoedelijk een gesloten schanstoren, die later van een westelijke ingang voorzien werd. De bovenste bakstenen bouwlagen zijn van jongere datum. In de zuidelijke gevel zitten twee koppen ingemetseld, die verband houden met het 'heidewerpen'.

Het driebeukige schip en het koor zijn laatgotisch. Het neogotische hoofdaltaar heeft een calvariegroep uit 1500-1550. Het bouwjaar van het orgel is 1593. De rococobiechtstoelen zijn van 1750-1775. Het wijwatervat van wit en zwart marmer is laat-18e-eeuws.

De kerk is rijk aan gotische beelden. De sterk gerestaureerde sedes sapientiae dateert van omstreeks 1300. Het beeld van Sint-Catharina is vroeg 14e-eeuws, Sint-Anna te drieën laat-15e-eeuws. Sint-Lucia is van omstreeks 1510 en het beeld Liefdadigheid van Sint-Maarten van omstreeks 1600. De kerk is sinds 1938 beschermd.