Het Rijtuigenmuseum te Bree

Het Rijtuigenmuseum te Bree
ons land - focus


Welkom in Limburg!

Inleiding en bronvermelding
Algemene Geschiedenis
's Lands Glorie
Bezienswaardigheden
Home
           
banner
Vlag Limburg

Het Rijtuigenmuseum, een uit de hand gelopen hobby van André Jonckers.

Van springruiter tot restaurateur van antieke rijtuigen. “Hallo, goedemiddag, kom binnen.”, zullen de eerste woorden zijn als je André ontmoet. André is een gedreven, belegen veertiger, die zijn wereld kent, in het bijzonder de wereld van rijtuigen en paarden. André is geboren en getogen in “De parel der kempen” namelijk het stadje Bree. Het is dan ook zijn thuisbasis vanwaar hij het hele gebeuren rond rijtuigen runt. De rijtuigtoestanden zijn in feite ontsproten uit zijn liefde voor zowel paarden als liefde voor zijn gezin.

In zijn jonge dagen, zo’n vijfentwintig jaar, geleden had André een liefde voor jumping en alles wat daarmee te maken had. Zelf was hij een springruiter die zich ten volle inzette. Week na week ging hij naar wedstrijden, trainingen, bijeenkomsten enz. Dit maakte echter dat er te weinig tijd overbleef voor zijn gezin. Zijn twee liefdes stelde hem voor een niet al te gemakkelijke keuze, maar hij kreeg echter een ingeving met het woord “rijtuig” als sleutelwoord. En zo geschiedde, André en Mieke (zijn echtgenote) gingen uit voor een rijtuig en bijhorend paard. Zo werd de eerste steen gelegd voor wat later een uit de kluiten gewassen hobby zou worden.

André's eerste rijtuig was voorzien van twee wielen, zo eentje waar in de vroeger tijden dokters of bijvoorbeeld notarissen mee rondreden, maar nu totaal in de prak, klaar voor de schroothoop. André gaat niet achteruit voor een probleempje. Het gevolg was dat hij zich ging documenteren over de verschillende technieken die gebruikt werden bij het vervaardigen van rijtuigen. Al snel bleek dat “zich documenteren” niet volstond. Om de kosten te drukken maar vooral om dat hij het zelf wilde doen, stak André de handen uit de mouwen en ging hij bij ervaren vaklieden raad vragen. Al doende - met vallen en opstaan - leerde hij de verschillende stielen. Houtbewerking, smeden, lassen, schilderen, lederbewerking enz. kennen voor hem heden ten dagen weinig of geen geheimen meer.

Bij de eerste uitstappen met zijn gerestaureerd rijtuig kon zijn vrouw meerijden. Een mooi gerestaureerd antiek rijtuig, het juiste tuig, passende kleding en een ware Fries (paard wel te verstaan) gaven iets nostalgisch aan het geheel. In de daarop volgende jaren ging het van een tweewieler naar een vierwieler, eentje voor door de week, eentje voor op zaterdag en eentje voor op zondag. André en zijn familie hadden de smaak te pakken, het rijtuig gebeuren werd een passie die zijn verdere leven en dat van zijn familie tot op heden zou blijven beïnvloeden.

Zijn zoektochten naar altijd maar “meer interessante rijtuigen” bracht hem over de grenzen van ons België-land. Nederland, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en niet te vergeten verschillende landen uit het voormalige Oostblok kent hij, als het over rijtuigen gaat, als zijn broekzak. Zelfs Turkije is hem niet vreemd. Zoektochten in het buitenland, wil echter niet zeggen dat André in België minder actief zou zijn, dat bewijzen opdrachten van de vele klanten waaronder enkele bierbrouwerijen, waarvoor hij de restauratie deed van rijtuigen die heden gebruikt worden voor het voeren van reclame campagnes en presentatieritten.

Na verloop van tijd had André een mooie collectie rijtuigen verzameld die hij in zijn inmiddels uit de kluiten gewassen werkplaats had staan. André merkte op dat ook mensen die niet in de menwereld zaten interesse hadden voor zijn rijtuigen. Hierdoor kwam hij op het idee om zijn, inmiddels tot zestien stuks aangegroeide, privé collectie voor het grote publiek open te stellen. Na zich bij de nodige instanties geïnformeerd te hebben over de werking van musea, werd de oprichting van “Het Rijtuigmuseum” een feit in het jaar 1996. De zestien perfect gerestaureerde rijtuigen aangevuld met curiosa uit de tijd van toen, maken dat het museum zeer geliefd is bij het bezoekend publiek. Dat zijn museum bijdraagt aan het cultureel en toeristisch gebeuren in zijn stad geeft de oprichter een bijkomende voldoening.

Een koets te bekijken in Rijtuigenmuseum te Bree