De mooiste Oekraïens-Orthodoxe kerk

De gouden schittering van de vijf koepeltorens

 

De Oekraïens-Orthodoxe kerk te Zwartberg, Genk.
ons land - focus


Welkom in Limburg!

Inleiding en bronvermelding
Algemene Geschiedenis
's Lands Glorie
Bezienswaardigheden
Home
           
banner
Vlag Limburg

De prachtige Oekraïens-Orthodoxe kerk te Genk, recht uit een sprookjesboek.

We blijven nog even in Genk rondhangen en worden meteen verblind door de gouden schittering van de vijf koepeltorens van een ongewoon gebouw, de parochiekerk van de Genkse orthodoxe Oekraïeners, die met de oprichting ervan het het duizendjarig bestaan van het christendom in hun land van herkomst wilden vieren. Dat hebben ze gedaan met glans en verve, veel schittering, maar ook met dat specifieke dat Oosters kerken kenmerkt. Priester Jos Opdebeeck, die instond voor de versiering van de iconostase, moet wel heel goed in die sfeer ingewerkt zijn.

Over al dat moois waakt de patroonheilige van het bedehuis: de heilige aartsengel Michaël de Archistrateeg. Hij wordt daarbij strategisch bijgestaan door vorst Wolodimyr die zijn volk ooit kerstende, maar in Genk zit hij opgesloten in een 5 meter hoog beeld, dat naast de kerk heeft postgevat.

Voor de volledigheid: Genk is ook nog een Oekraïens-katholieke kerk rijk. Ze staat in de tuinwijk van Waterschei en was oorspronkelijk een oud logementshuis, dat "Terminus" heette. Om het gebouw een kerkelijke aanblik te geven, heeft men het voorzien van een toren met een Oekraïense koepel. Maar zeg nu zelf: vijf koepels tegen één enkele...

© Het Toppunt van BelgiŽ, reisgids naar 500 uitzonderlijke plekken in eigen land, Julien Van Remoortere.