De Chokierroute

Portret van Baron Surlet de Chokier, de eerste regent van België
ons land - focus


Welkom in Limburg!

Inleiding en bronvermelding
Algemene Geschiedenis
's Lands Glorie
Bezienswaardigheden
Home
           
banner
Vlag Limburg

Baron Erasme Louis Surlet de Chokier, de eerste regent van België.

Baron Erasme Louis Surlet de Chokier (1769-1839) woonde in Gingelom, waar zijn familie een kasteel en heerlijke rechten had verworven. Tijdens de Franse tijd koos hij partij voor de overheerser en bekleedde hij diverse belangrijke posten. In de Nederlandse periode was hij lid van de Staten-Generaal, waar hij in de Tweede Kamer al snel de prominente woordvoerder werd van de zuidelijke oppositie. Na de weigering door de Franse koning Lodewijk Filips van de Belgische kroon voor zijn zoon, werd Surlet, die voorzitter was van het Nationaal Congres, op 24 februari 1831 aangesteld als regent en werd hij bijgevolg het eerste Belgische staatshoofd. Hij zou dat blijven tot de eedaflegging van Leopold I op 21 juli 1831. Daarna keerde Surlet, die als regent veel kritiek kreeg wegens zijn al te passief bevonden houding, terug naar zijn kasteel in Gingelom.

De Chokierroute is aan hem gewijd. In het gemeentehuis in de Sint-Pietersstraat prijkt een borstbeeld van hem, aan de kerk is een gedenksteen te vinden. Het belangrijkste relict is echter het kasteel waar de regent overleed in 1839. Het is neo-classicistisch van stijl en heeft een U-vormig hoofdgebouw. Het is nog steeds in privébezit en kan niet worden bezocht.

De wandeling is bewegwijzerd en telt 3,8 kilometer. De bijbehorende brochure is te verkrijgen in het plaatselijke gemeentehuis in de Sint-Pietersstraat. Voor verdere informatie raadpleeg de website van de gemeente Gingelom (http://www.gingelom.be)

Reisgids naar de geschiedenis van België, Sam Van Clemen.