Het enige monument voor een borreldrinker

 

Het Borrelmanneke, op de hoek van de Maastrichterstraat en de Sint-Jozefstraat te Hasselt
ons land - focus


Welkom in Limburg!

Inleiding en bronvermelding
Algemene Geschiedenis
's Lands Glorie
Bezienswaardigheden
Home
           
banner
Vlag Limburg

De kringloop van de Hasseltse jenever wordt "verpersoonlijkt" in het Borrelmanneke. Je vindt het beeldje op de hoek van de Maastrichterstraat en de Sint-Jozefstraat te Hasselt.

In de bloeitijd van de Jeneverproductie waren de eigenaren van de stokerijen vooral (groot)grondbezitters, veeboeren en bankiers. Een verklaring hiervoor was de opvallende, natuurlijke kringloop die bestond tussen de stokerijen, de veeteelt en de landbouw. Met de "draf", het graanafval dat overbleef na het stoken van de jenever, werd het vee vetgemest. Met de dierlijke mest maakte men magere heide- en zandgronden vruchtbaar, zodat er gerst en rogge op kon geteeld worden, namelijk de basisgrondstoffen van de jeneverstokerij, die op haar beurt weer draf produceerde. En zo werd de kringloop gesloten.

In Hasselt symboliseert de fraaie beeldfontein Het Borrelmanneke die kringloop. Hij stelt een "manneke" voor dat jenever uit een tonnetje giet en schrijlings op een os zit. En tussen de poten van de os doen zwijntjes zich te goed aan draf. Het "manneke" is een werk van Laurent Boonman, die daar in 1981 zoet mee was.

Wat kun je daar nog anders aan toevoegen dan "schol", of "santé", of "gezondheid", zeker tijdens de jeneverfeesten in oktober, wanneer het "manneke" trakteert met de geestrijke Hasseltse drank bij uitstek.

© Het Toppunt van België, reisgids naar 500 uitzonderlijke plekken in eigen land, Julien Van Remoortere.