De grootste Japanse tuin

Hoe kun je zo'n schitterende brok natuur beschrijven?

De Japanse Tuin aan de Gouverneur Verwilghensingel te Hasselt
ons land - focus


Welkom in Limburg!

Inleiding en bronvermelding
Algemene Geschiedenis
's Lands Glorie
Bezienswaardigheden
Home
           
banner
Vlag Limburg

De Japanse Tuin aan de Gouverneur Verwilghensingel te Hasselt. De tuin kan bezocht worden van april tot oktober, van dinsdag tot vrijdag tussen 10:00 en 17:00 u, tijdens de weekends en op paas- en pinkstermaandag van 14:00 tot 18:00 u.

Wat zou je ervan zeggen wanneer een Japanse stad een prachtige tuin cadeau zou doen aan de stad of gemeente waar je woont? Niet mogelijk? Toch wel, vraag het maar aan de Hasselaren. Die waren/zijn verzusterd/verbroederd met de Japanse stad Itami, en om die band sterker aan te halen, besloten de Japanners een tuin te schenken aan Hasselt. En niet zomaar een prul: de grootste Japanse tuin van Europa, aangelegd naar het model van de zeventiende-eeuwse theetuinen. De kwestie is: hoe kun je nu zo'n schitterende brok natuur beschrijven? Helemaal niet dus. Ga zelf maar eens kijken. Dat kan in mei, als de kerselaars bloeien met het fraaiste roze dat in het Verre Oosten bestaat. Daarna kun je misschien wachten tot eind juni, begin juli, wanneer de irissenvijver al zijn purpergroene pracht vertoont en je kunt zigzaggen over een yatsuhashi (een brug) tussen de plantenbakken door. Er ligt ook een pad van stapstenen vóór een zes meter hoge waterval, die van ergens uit het theehuis lijkt neer te dalen. Je kunt zelfs gaan mijmeren bij een keienstrandje, waar een familie goudvissen je goeiendag komt zeggen (maar ik zou in geen honderd jaar kunnen vertellen of het roodkapjes of hemelkijkers of drakenogen zijn).

In het hart van de tuin verrijst het ceremoniehuis, de korokan, een plaats van rust en opvang, gebouwd met authentieke Japanse materialen en volgens oeroude plattegronden en tradities.

Mocht het gebeuren dat je heel veel tijd hebt en je je onmogelijk los kunt maken van die sfeervolle omgeving, dan blijf je misschien wel tot in de herfst, wanneer de bladeren van de Japanse esdoor geel, oranje en rood verkleuren.

© Het Toppunt van België, reisgids naar 500 uitzonderlijke plekken in eigen land, Julien Van Remoortere.