De oudste jeneverstokerij van het land

 

Het Nationaal Jenevermuseum te Hasselt
ons land - focus


Welkom in Limburg!

Inleiding en bronvermelding
Algemene Geschiedenis
's Lands Glorie
Bezienswaardigheden
Home
           
banner
Vlag Limburg

Sfeervol beeld bij valavond van het Nationaal Jenevermuseum, Witte Nonnenstraat 19 te Hasselt. Het museum is open van november tot maart, dagelijks behalve maandag van 10:00 u (weekends en feestdagen 13:00 u) tot 17:00 u. Van april tot oktober behalve maandag (wel open op maandag in juli en augustus) van 10:00 u tot 17:00 u. Het museum is gesloten in januari, 24, 25 en 31 december.

In Hasselt geurde het vroeger dag en nacht naar jenever. Alleen al door de dampen in te ademen kon je een kater krijgen. De fabricatie van die geestrijke drank kende er vooral in de negentiende eeuw een hoge vlucht. In 1860 telde men er maar liefst 29 stokerijen. Maar de meeste verdwenen na de Eerste Wereldoorlog. De koperen ketels waren gevorderd door de Duitse bezetter, en daarna zorgden de verhoogde accijnsrechten en de wet-Vandervelde voor de verdere neergang. Maar hoe dan ook bleef Hasselt onze jeneverstad bij uitstek. Dus waar anders dan in de Limburgse hoofdstad zou je ons Nationaal Jenevermuseum moeten vinden? Dat het museum gehuisvest is in een authentieke jeneverstokerij - in feite een voormalige kloosterhoeve die in 1803 werd omgebouwd tot jeneverstokerij - ligt voor de hand. Het is bovendien de enige stokerij in de Nederlanden waarvan de mouterij bewaard is gebleven. In de eest van deze mouterij bevindt zich een liggende, gemetselde schoorsteen, uniek in Europa. Het gebouwencomplex, met woonhuis, stokerij, stallingen en schuur, bevat een indrukwekkende collectie toestellen, voorwerpen en installaties die verband houden met de jeneverstokerij, maar het pronkstuk is zonder de minste discussie de negentiende-eeuwse stookinstallatie.

De genummerde rondgang voert je via de voormalige ossenstal naar de mouttoren en de kiemzolder. In de molenzaal op de benedenverdieping is de stoommachine te zien die de graanmolen en de versuikeringskuip aandrijft. De negentiende-eeuwse stoombranderij in de stokerijzaal staat startklaar. Tot slot kun je in het proeflokaal meer dan honderd verschillende soorten Belgische jenever proeven, een karweitje dat niet in één enkel uur is geklaard.

© Het Toppunt van België, reisgids naar 500 uitzonderlijke plekken in eigen land, Julien Van Remoortere.