Een van de rijkste vakwerkgebouwen van de Nederlanden

 

Het Sweert op de Grote Markt te Hasselt
ons land - focus


Welkom in Limburg!

Inleiding en bronvermelding
Algemene Geschiedenis
's Lands Glorie
Bezienswaardigheden
Home
           
banner
Vlag Limburg

Foto uit de oude doos met zicht zicht op een gedeelte van de grote markt te Hasselt. Rechts "Het Sweert", een van de rijkste vakwerkhuizen van de Nederlanden. In het pand bevindt zich al sinds 1713 een apotheek.

Zeker bij zonnig weer is het altijd een beetje feest op de Grote Markt van Hasselt, het stadsplein bij uitstek van de Limburgse hoofdstad en als het ware geconcipieerd om er terrasjes op neer te poten. Daar kijken de vaak prachtige gevels soms wat nors op neer, want al dat zeildoek verhindert de mensen naar boven te kijken. Bijvoorbeeld naar de bijzonder fraaie voorkant van "Het Sweert", een van de rijkste vakwerkgebouwen van de Lage Landen bij de Zee. Het verrukkelijke pand was al in 1462 bekend en diende eeuwenlang als herberg. In 1659 werd het gerestaureerd - jaartal dat in de muurankers op de voorgevel staat - en kreeg het zijn huidige aanblik, namelijk een karakteristiek 17e-eeuws vakwerkpand in Maasstijl, met een stenen onderbouw. De vakken van de bovenbouw zijn opgevuld met sint-andrieskruisen.

"Het Sweert" is al sinds 1713 een apotheek. Op het uithangbord staat het huisembleem: een masker met erin een zwaard dat vastgehouden wordt door een gehandschoende vuist. Zoek daar geen oorlogszuchtige of vechtlustige bedoeningen achter, want de uitleg is doodsimpel: ooit was het zwaard het symbool van de apothekerswoningen. In Holland dan wel, en waarom ze daar voor een zwaard gekozen hebben, ligt bedolven onder het stof van het verleden.

Dat is niet de enige keer dat je op de Hasseltse Grote Markt op een verkeerd been wordt gezet. Er staat ook nog een pand dat "De Drij Pistolen" heet. In de gevelsteen (1730) van dat gebouw staan drie silexpistolen afgebeeld. Wat kun je dan anders besluiten dan dat het pand ooit van nabij te maken heeft gehad met vuurwapens? Misschien woonde er iemand die drie pistolen tegelijk kon afvuren?

Nee dus. Met drie pistolen worden hier helemaal geen vuurwapens bedoeld, wel de pistola, de Spaanse munt die ook in onze contreien in omloop was. "Drie pistolen" zou dan de courante prijs zijn geweest voor een vorstelijke maaltijd.

© Het Toppunt van België, reisgids naar 500 uitzonderlijke plekken in eigen land, Julien Van Remoortere.