De oudste bij naam bekende Nederlandstalige schrijver

 

 

Standbeeld van Hendrik Van Veldeke
ons land - focus


Welkom in Limburg!

Inleiding en bronvermelding
Algemene Geschiedenis
's Lands Glorie
Bezienswaardigheden
Home
           
banner
Vlag Limburg

Het standbeeld van Hendrik Van Veldeke op het Van Veldekeplein te Hasselt.

Dit wordt een stukje tekst dat elke rechtgeaarde Limburger boven zijn bedstee zal ophangen, om het elke avond en/of ochtend apetrots te lezen en te herlezen. We hebben het hier inderdaad over de charmeur, minnezanger en globetrotter Hendrik Van Veldeke, die omstreeks 1140 werd geboren in het Limburgse plaatsje Spalbeek, op de Demer, tussen Hasselt en Herk-de-Stad. Maar zijn standbeeld kun je gaan bekijken op het Van Veldekeplein in Hasselt. Hij moet een belezen man geweest zijn. Hij beheerste meerdere talen, onder andere Frans, Duits en Latijn. En Nederlands natuurlijk, want hij was de eerste die in deze taal schreef. Zijn eerste werk was een Limburgse herdichting van een Latijnse Sint-Servaaslegende, 6207 verzen lang. Hij dichtte ook veel minneliederen. Een ervan begint als volgt: "Ez tuont diu vogelin schin, daz siu die boume sehent gebluot" (De vogels laten weten dat ze de bomen in bloei zien staan).

In 1174 stak hij al zijn tijd en energie in een bewerking van de Aeneas. Toen hij uitgenodigd werd op een bruiloft in Kleef, niet ver van Nijmegen, nam hij zijn manuscript mee en liet het daar zien. Hoewel het boek nog niet af was, werd het gestolen door de broer van de bruidegom. Pas negen jaar later kreeg de auteur zijn werk terug en kon hij het voltooien.

En in 1856 dook het handschrift van de Sint-Servaaslegende weer op. Toen een leraar van het Tongerse atheneum even naar de wc ging bij een notaris in Aubel, hing het kostbare manuscript daar aan een haakje...

Nog een weetje tot besluit. Het Van Veldekestandbeeld dateert van 1928 en is het werk van ene E. Helde, die als model voor het hoofd van de dichter dat van ene Eugeen Leën (1862-1932) koos. Eugeen was drukker, volksschrijver, journalist en Vlaams voorman en hij had het hardst gepleit voor de oprichting van het monument.

© Het Toppunt van België, reisgids naar 500 uitzonderlijke plekken in eigen land, Julien Van Remoortere.