Kasteel De Dool met brouwerij Ter Dolen

 

Ray Cokes en Jean Blaute aan de ingangspoort van Ter Dolen.
ons land - focus


Welkom in Limburg!

Inleiding en bronvermelding
Algemene Geschiedenis
's Lands Glorie
Bezienswaardigheden
Home
           
banner
Vlag Limburg

Naar aanleiding van hun programma Tournée Générale 2, De route van de smaak, bezochten Ray Cokes en Jean Blaute, kasteelbrouwerij Ter Dolen.

Het allereerste Limburgse abdijbier wordt gebrouwen in het Kasteel De Dool in Helchteren. Het kasteel deed in de middeleeuwen dienst als toevluchtsoord voor de abten van Sint-Truiden, maar raakte later in verval. In 1990 kocht brouwersdochter Mieke Desplenter het vervallen kasteel en de bijbehorende hoevegebouwen. Vier jaar later stroomde de eerste Ter Dolen door de leidingen. Vandaag brouwen Mieke en haar partner Jeroen vier soorten Ter Dolen: Blonde, Bruine, Tripel en Kriek, waarvan alleen de Kriek niet hergist op fles en niet het certificaat van abdijbier heeft gekregen.

Ray en Jean proefden de Blonde, die fruitig en bitter is maar van beide smaken geen extremen in zich draagt. "Ter Dolen is bedoeld voor de gemiddelde consument", vertelt Jeroen. "Het is een zacht, volmondig, lichtbitter en -fruitig degustatiebier met een alcoholvolume van 6,1 procent." Het was het eerste bier dat door Ter Dolen gebrouwen werd en daarmee ook officieel het eerste Limburgse abdijbier. Zoals het een echt abdijbier betaamt, wordt Ter Dolen Blond hergist op fles. Het werd in 2010 door De Standaard verkozen tot derde beste Belgisch Abdijbier.

Een van de grote trekpleisters van Ter Dolen is het brouwerijcafé/brasserie dat in de voorgebouwen van het 16e-eeuwse kasteel is ingericht, de ideale plaats om Ter Dolen te komen proeven. In de zomer kan je daarvoor terecht op het terras, terwijl je in de winter de bieren aan het haardvuur kan degusteren. De orangerie biedt welkome rust na een wandeling of fietstocht in de streek die zich daar uitstekend toe leent. Kortom, Ter Dolen biedt een toeristisch totaalpakket, want in het prachtig gerenoveerde kasteel op het domein van twintig hectare zijn nu ook gastenkamers, waar de gasten worden ontvangen met een frisse Ter Dolen.

Tijdens de rondleidingen wordt er uitleg gegeven over het brouwproces én over de geschiedenis van het zestiende-eeuwse kasteel. (zie ook http://www.terdolen.be)

Kasteel De Dool is gelegen op het Limburgse fietsroutenetwerk, tussen fietsknooppunten 76 en 309, het netwerk waarop je ook de abdij van Herkenrode (een van de andere Limburgse abdijen waar bier gebrouwen wordt) vindt. Fietsen van bier naar bier: wie zegt daar neen tegen op een zomerse dag?

De Limburgse Bierroute is 114 kilometer lang en bestaat uit vier aparte fietstochten die telkens twee brouwerijen met elkaar verbinden. Zo kan je beginnen en eindigen met een plezierig en verfrissend brouwerijbezoek. Deze route spreid je dus best over enkele dagen. Een eerste etappe (26 kilometer) start aan de Achelse Kluis, een benedictijnerabdij waar je sinds 1998 weer een authentiek trappistenbier kan proeven. Vanuit het brouwerijmuseum in Bocholt gaat een tweede etappe (11 kilometer) langs de Zuid-Willemsvaart naar Brouwerij Sint-Jozef in Opitter. Hier vertrekt een route van 30 kilometer naar Kasteelbrouwerij Ter Dolen in Houthalen-Helchteren. Van daaruit fiets je over een oude spoorwegbedding terug naar Achel (46 kilometer). (zie ook http://www.fietsnet.be of http://www.fietsroute.org).

Tournée Générale 2, De route van de smaak, Joost Tack.