De waterburcht op domein Pietersheim

 

De waterburcht van Pietersheim won de Monumentenprijs 2010.
ons land - focus


Welkom in Limburg!

Inleiding en bronvermelding
Algemene Geschiedenis
's Lands Glorie
Bezienswaardigheden
Home
           
banner
Vlag Limburg

Het kasteeldomein Pietersheim in het Limburgse Lanaken is de winnaar van de Vlaamse Monumentenprijs 2010. De Boer Green Roof Solutions leverde een speciaal substraatmengsel waarme de ruïnemuren werden begroend. De oude waterburcht Pietersheim fungeert nu als toegangspoort van het Nationaal Park ’Hoge Kempen’. Er is een bezoekerscentrum, een museum en een evenementenplein. Het volledige domein (ca. 80 ha) omvat een kasteel, de burchtruïne, een kasteelpark en bossen. De beschermde site is pas gerestaureerd met 1,5 miljoen euro subsidies van de Vlaamse overheid. De Vlaamse regering kent de Monumentenprijs elk jaar toe aan een privé- of overheidsinitiatief met bijzonder belang of belangrijke verdiensten op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg of archeologie.

Snuif het verleden op in de pas gerenoveerde waterburcht van Pietersheim die tot 1971 eigendom was van de familie de Merode.

De 12e eeuwse waterburcht is de stille getuige van de roemrijke en woelige veldslagen van de Heren van Pietersheim. Van het middeleeuwse slot kun je nog de ringvormige weermuren en poorttoren zien. Ook de 16e eeuwse kapelzaal bleef bewaard en werd volledig geroveerd. Maar er is meer!

Via een zwevend looppad (ook bereikbaar voor gehandicapten) kun je als bezoeker op alle verborgen plekjes van de burcht komen. Die verrassingstocht werd her en der aangevuld met informatieve modules die telkens op een originele manier een stuk van het verhaal van Pietersheim vertellen. Daarnaast is er een tweede reeks informatiemodules, die een inleiding geeft op het Nationaal Park "Hoge Kempen".

Bij wijze van verwelkoming kan iedere bezoeker op het nieuwe platform in het poortgebouw genieten van een prachtig uitzicht over het burchtplein en het omliggende park. In de grote 'kijkdoos op poten' naast de kapel krijgen bezoekers het complete verhaal van de burcht te zien in een film. Aan de hand van een 3D-animatiefilm met historisch beeldmateriaal herrijst de waterburcht in haar volle glorie. De film toont de evolutie van de middeleeuwse burcht naar het kasteel van de 16e eeuw tot de burcht die zij vandaag is. In de kijkdoos zijn enkele archeologische vondsten tentoongesteld die getuigen van de rijkdom die hier ooit heerste. Met de basisinformatie uit de film kan de bezoeker dan de burcht verder vrij bezoeken.

In de kelder van de kapelzaal worden twee verhalen verteld: dat van de kapel als religieuze plaats in de middeleeuwen en dat van de kapel als munitiedepot tijdens de Spaanse bezetting. Op de 1e verdieping worden de drie functies van de kapel verder geïllustreerd: de religieuze functie, de rechtspraak en de woonplaats van de kapelaan. Met computersimulaties gaat u terug in de tijd en komt alles weer tot leven. Er is een kunstobject dat het huwelijk met de Merodes illustreert en enkele gruwelijke vonnissen illustreren de rechtspraak die hier ooit heerste.

In het bezoekerscentrum kom je alles te weten over hoe het landschap rond de site aangelegd werd: bomen werden gekapt, bossen heraangelegd, gagel werd gebruikt voor het brouwen van drank... (het kruid gagel is nog altijd te vinden in het Nationaal Park). Jonge bezoekers kunnen zich uitleven via diverse interactieve spelen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld voetsporen bij het juiste dier plaatsen en hun eigen afdruk achterlaten, geuren herkennen... Een blikvanger in het bezoekerscentrum is zeker en vast het open depot (16 meter lang en 6 meter hoog) met archeologische vondsten.

Afgesloten wordt met een bezoekje in de shop waar zowel kinderen als volwassenen hun eigen souvenir kunnen kopen. Wat dacht je van je eigen ridderhelm of zwaard? De strip "Jan van Pietersheim" is zeker en vast een koopje als blijvende herinnering aan de burcht.

Scholen (5 tot 14 jaar) kunnen onder deskundige begeleiding deelnemen aan diverse activiteiten en voor gezinnen werd een heuse speurtocht uitgewerkt. Pietersheim biedt voor elk wat wils en is een echte aanrader voor alle leeftijden!