De spoorbrug met de grootste spanwijdte

 

De spoorwegbrug Gellik
ons land - focus


Welkom in Limburg!

Inleiding en bronvermelding
Algemene Geschiedenis
's Lands Glorie
Bezienswaardigheden
Home
           
banner
Vlag Limburg

Nabij Gellik ligt een verlaten Vierendeel spoorbrug over het Albertkanaal. Zij maakt deel uit van lijn 20 welke Beverst met Maastricht verbond. Al meer dan 20 jaar sporen geen treinen meer over deze brug. Lang zag de toekomst van de brug er slecht uit. De steunpalen van de brug vernauwen het Albertkanaal. De brug slopen was een optie om het kanaal hier op volle breedte te brengen. Met de neergang van de staalindustrie in Luik is de vraag naar groter en breder scheepvaartverkeer geluwd. Daarentegen is er hoop voor de spoorlijn tussen Hasselt en Maastricht. De vlaamse regering wil het baanvak heropenen. Een lightrail gaat beide Limburgse steden binnen enkele jaren verbinden. De toekomst is hoopvol voor deze prachtige brug.

De gemeente Lanaken heeft enkele interessante deelgemeenten. Zonet hebben we Rekem al gehad, maar loop Gellik niet zomaar voorbij. Met een 100 hectare groot natuurreservaat dat Hoeffaert heet en een 5 hectare groot recreatiepark Kriekaert, draagt het met ere de titel van groen vakantiedorp. Desondanks wordt het middendoor gesneden door het Albertkanaal.

Over dat kanaal ligt een stalen, vierdelige brug met de grootste spanwijdte van het Belgische spoorwegnet, namelijk 112,75 meter. Daar zijn de bewoners van het gehucht Briegden - 'brieg' betekent 'brug' - niet weinig trots op.

© Het Toppunt van BelgiŽ, reisgids naar 500 uitzonderlijke plekken in eigen land, Julien Van Remoortere.