Een mini-vorstendom bij de Maas

 

Het mooiste dorp van Vlaanderen, Oud-Rekem in de sneeuw.
ons land - focus


Welkom in Limburg!

Inleiding en bronvermelding
Algemene Geschiedenis
's Lands Glorie
Bezienswaardigheden
Home
           
banner
Vlag Limburg

Het mooiste dorp van Vlaanderen, Oud-Rekem, in de sneeuw.

Mijn eerste keer in Rekem had ik een lekke band. Ik toerde per fiets door de Limburgse Maasstreek en bij de Ucoverpoort in Oud-Rekem sloeg de pech toe. Ik had wel het vereiste plak- en ander materiaal mee, maar aangezien ik twee linkerhanden heb, haalde een bejaarde Rekemmenaar me uit de miserie. Al doende gingen we aan de klap, ik met een Oost-Vlaamse tongval, hij zong meer dan hij sprak en dat vind ik, naast zoveel andere dingen, zo mooi aan Limburg. Kortom, nog voor mijn lekke band geplakt was, wist ik al dat Rekem ooit een belangrijke plaats was aan de heirbaan die Tongeren verbond met Nijmegen en dat het oude stadje ooit een heus vorstendom was geweest, waar het adellijke geslacht d'Aspremont-Lynden de Reckem van 1590 tot 1794 de plak zwaaide. Ze hadden er zelfs een eigen leger(tje), een tolkantoor en een eigen munt. Maar in 1794 was het uit met de adel. Hun waterkasteel in Maaslandse renaissance - nu aan de buitenkant grotendeels gerestaureerd - werd door de Franse revolutionairen omgevormd tot hospitaal. Later diende het als bedelaarsgesticht en tot 1974 als psychiatrische kliniek. 'En tegenwoordig is het poortgebouw omgetoverd in een café-restaurant', voegde mijn zegsman-fietsenhersteller er nog aan toe.

'Daar, ziet u het ?'
Een onmiskenbare wenk om hem op een biertje te trakteren.
'Eigenlijk vind ik het toch maar best dat de adel veel van zijn macht heeft verloren', zei ik tussen pot en pint. 'Ik voel meer voor een democratisch bestel'.

Hij keek me eens aan, nam nog een slok en aarzelde met wat hij daarop zou zeggen. Toch deed hij het. 'Als de vlag al de lading dekt', zei hij bedachtzaam. 'In de ouwe tijd waren er heren van Rekem die al hun volk bij de voornaam kenden. Er waren ook deugnieten bij, dat wel. Maar wie van de huidige democratische heren kent nog al hun volk bij de voornaam?'

Nu ben ik natuurlijk volkomen afgedwaald van wat ik eigenlijk wilde vertellen over Rekem. Dat het aan de Maas ligt, aan de weg Tongeren-Maaseik. Dat de Ucoverpoort (1630) de enig overgebleven van de vijf stadspoorten is. Dat de Sint-Pieterskerk (zie foto) omgevormd werd tot een museum- en cultuurkerk. Dat Oud-Rekem nog een leerlooierij rijk is, een schandpaal en een museumapotheek, trouwens de oudste apotheek verbonden aan een dokterspraktijk. Dat je, om kennis te maken met het stadje, met veel vrucht de Rekemer Monumentenroute kunt volgen, vertrekkend van de Groenplaats, een kuiering van iets meer dan 2 kilometer. En dat de Lanaker fietsroute ook door Oud-Rekem gaat. Maar dat er nog altijd geen fietsenmakerij is. En dat ik niet meer weet of de bejaarde Rekemnaar, met zijn eigen ideeën over democratie, nog leeft.

En dat Oud-Rekem het mooiste dorp van Vlaanderen is, maar dat wist u natuurlijk al.

© Het Toppunt van BelgiŽ, reisgids naar 500 uitzonderlijke plekken in eigen land, Julien Van Remoortere.