Onze enige woestijn

Vergeleken met de Sahara is dit een scheetje van een vlieg

De Sahara ontstond omwille van de giftige gassen die een zinkfabriek hier uitstootte van 1920 tot 1975.
ons land - focus


Welkom in Limburg!

Inleiding en bronvermelding
Algemene Geschiedenis
's Lands Glorie
Bezienswaardigheden
Home
           
banner
Vlag Limburg

De Sahara ontstond omwille van de giftige gassen die een zinkfabriek hier uitstootte van 1920 tot 1975.

Een échte woestijn? Bij ons? Geen paniek, maar de waarheid heeft haar rechten: we hebben een woestijn, en hij heet bovendien Sahara. Vergeleken met de echte Sahara is de onze een scheetje van een vlieg, maar het is wel degelijk een woestijn. Als van plan bent op expeditie te trekken, ziehier de coördinaten: 51°15' noorderbreedte, 5°17'30" oosterlengte. In mensentaal: iets ten noordwesten van het centrum van Lommel, aan de zuidelijke oever van het Kempens Kanaal, dat Bocholt met Herentals verbindt (als ik me goed herinner uit de lessen aardrijkskunde van de lagere school).

En waar komt nu zo'n woestijn, te midden van het rustieke Kempense landschap, vandaan? Nee, die komt niet uit de lucht gevallen. Je hebt er een zinkfabriek voor nodig. Een dergelijk onding stond op die plek van 1920 tot 1975 giftige dampen en gassen uit te wasemen. De heideplantjes, die het al zo moeilijk hadden op de onvruchtbare grond, crepeerden dat het een lieve lust was, de wind waaide het zand op en dat legde een dik tapijt op de nog overblijvende begroeiing. Begrafenis eersteklas. Dat is dus het droomrecept voor het maken van een woestijn.

Tegen het einde van de jaren veertig van de vorige eeuw was de woestijn al 500 hectare groot. Geef toe, dat begon al een beetje te lijken op de echte Sahara. Maar om nog verdere verzanding te voorkomen, werden dennenbossen aangeplant, een donkergroene gordel omcirkelde onze nog prille woestijn. Handige jongens viel het op dat het Lommelse zand een uitstekend handelsproduct was. Dus leve de zandwinning. En kijk, in het centrum van onze Sahara ontstond een grote plas, en nog twee kleinere in het noordoosten van de vlakte. Daar kan de echte Sahara in geen honderd jaar aan tippen!

De zinkfabriek is al lang verdwenen, de geschonden natuur heeft een ander gezicht gekregen, en de woestijn is een merkwaardig wandelgebied geworden. Een unieke plek, met bossen, zandduinen en vijvers met schiereilandjes.

© Het Toppunt van BelgiŽ, reisgids naar 500 uitzonderlijke plekken in eigen land, Julien Van Remoortere.