De oudste privé-apotheek

Elke rechtgeaarde antiquair zou hier zijn ziel voor verkopen

 

Enkele mooie vakwerkhuizen te Maaseik. Het linkse pand (waar de fietser voor staat) is de beroemde apotheek, de oudste privé-apotheek van België.
ons land - focus


Welkom in Limburg!

Inleiding en bronvermelding
Algemene Geschiedenis
's Lands Glorie
Bezienswaardigheden
Home
           
banner
Vlag Limburg

Enkele mooie gevels in de Lekkerstraat te Maaseik. Het linkse pand (waar de fietser voor staat) is de beroemde apotheek, de oudste privé-apotheek van België.

Al omstreeks 1695 waaide door Maaseik de geest van de pillendraaierij, maar het duurde nog tot in 1704 vooraleer een echte apotheker daar een echte apotheek opende: ene meneer J.E. Langkbein nog wel. Tot 1959 hebben op die plek, in een prachtig Maaslands pand, zes generaties apothekers pillen gedraaid en Maaseik min of meer gezond gehouden. Toen de laatste apotheker, Guillaume Van Venckenray, na een leven van 84 jaar, zijn vijzels en potten verwisselde voor de eeuwigheid, verwierf de stad Maaseik de apotheek, volgestouwd met een ongelofelijk rijke schat aan documenten en apothekerstoestellen en -gerief. Achter de twee hoogbejaarde toonbanken verrijzen donkerhouten ladekasten en rekken. Boven je hoofd kronkelt een zwevende slang, het symbool van de artsenij.

Maar je aandacht gaat natuurlijk naar de unieke collectie potten, waarvoor elke rechtgeaarde antiquair zijn ziel zou verkopen: van ouderdom vergeelde houten potten van omstreeks 1500, Delftse potten waarover elegante pauwen van 1650 wandelen en tinnen olie- en balsempotten die er ook al een paar eeuwen hebben opzitten. Wat gebruikten apothekers nog meer? Koperen, ijzeren en stenen vijzels en stampers bijvoorbeeld, maar ook messen, spatels, weegschalen en een, wat Maaseik betreft, authentieke pillenbank. De heksen en gifmengers onder ons zullen natuurlijk in extase komen bij het zien van het vergiftenboek en de vergiftenkast, waarin de apothekers tijdens de Franse bezetting (ca. 1800) verplicht waren hun gevaarlijke producten achter slot en grendel te houden. Bezoekers met alchemistische aanleg zullen uiteraard meer opgewonden raken wanneer ze, in de vitrinekast, het receptenboek ontdekken waarin de apothekers hun geheime, vaak eeuwenoude formules bewaarden. Als toetje kunnen ze naar de kruidentuin, die wezenlijk deel uitmaakte van de apotheek en waar nu wel 150 soorten kruiden en planten groeien die door de vroegere apothekers werden gebruikt. De romantici onder ons kunnen in die tuin gaan zitten op een bank, om smachtend op te kijken naar het beeld van het Knapkoekmeisje. Dat is een ongelofelijk knap kind, echt om op te eten.

De apotheek is een belangrijk deel van het Maaseikse Museactron in de Lekkerstraat 5. Het museumcomplex kan bezocht worden: van april tot september, van dinsdag tot zondag van 10.00 - 17.00 uur. In juli en augustus, dagelijks van 10.00 - 17.00 uur en van oktober tot maart, van dinsdag tot zondag van 11.00 - 16.00 uur. Het museum is gesloten op maandag (behalve in juli en augustus en paas- en pinkstermaandag), 1 januari, 9 september, 1, 2, 11 en 15 november, 24, 25, 26 en 31 december.

© Het Toppunt van BelgiŽ, reisgids naar 500 uitzonderlijke plekken in eigen land, Julien Van Remoortere.