Het oudste evangelieboek

 

 

De Codex Eyckensis is het oudste evangelieboek van de Benelux. Het is een historisch overblijfsel uit de Karolingische periode (750-900).
ons land - focus


Welkom in Limburg!

Inleiding en bronvermelding
Algemene Geschiedenis
's Lands Glorie
Bezienswaardigheden
Home
           
banner
Vlag Limburg

De Codex Eyckensis is het oudste evangelieboek van de Benelux. Het is een historisch overblijfsel uit de Karolingische periode (750-900).

Soms geloof je je eigen ogen niet wanneer je ontdekt wat voor schatten er in een kerk bewaard worden. Neem nu de neobarokke Sint-Catharinakerk aan het Maaseikse Kerkplein. Daar zijn ze terecht apetrots op hun religieus zilverwerk en op hun Angelsaksische weefsels, de oudste van Europa. Maar ik bleef het sterkste haperen aan de Codex Eyckensis, het oudste evangelieboek van de Benelux en een belangrijk cultuur-historisch overblijfsel uit de Karolingische periode, die anderhalve eeuw overspande, namelijk van 750 tot 900. Eigenlijk komt deze Codex - waarin je elektronisch kunt bladeren - uit het voormalige klooster Aldeneik, in de buurt van Maaseik. Het verhaal gaat dat het boek zou geschreven zijn door twee heilige nonnen, de zussen Harlindis en Relindis, die met hun beidjes het klooster hebben gesticht. Maar wie dat heeft verteld was niet goed bij zijn hoofd. De Codex werd niet door vrouwen geschreven, maar door een man. Voor een keer mag de waarheid enigszins macho klinken. Waarschijnlijk heeft Sint-Willibrord - de stichter van de heerlijke dansprocessie van Echternach - het boek cadeau gedaan aan de beide genoemde heilige zussen, maar daarmee staat nog niet vast waar het geschreven werd en door wie.

De mysteries zijn echter nog niet van de baan. Er werd vastgesteld dat de Codex in feite uit de resten van twee verschillende evangelieboeken bestaat, twee manuscripten uit ongeveer dezelfde tijd, in ongeveer dezelfde stijl. We zullen moeten wachten op de uitvinding van de tijdmachine, waarmee we naar de Karolingische periode kunnen reizen. Een gevaarlijke tijd, wordt beweerd. Maar bij onheil of ontij kunnen we warm schuilen onder de paraplu van Harlindis en Relindis. Hun reliekschrijnen worden eveneens in de Sint-Catharinakerk bewaard en om de vijfentwintig jaar (voor het eerst weer in 2022) worden ze in een processie naar de kerk van Aldeneik gedragen.

De kerkschat van de Sint-Catharinakerk kan bezocht worden: van 3 januari tot september, van dinsdag tot zondag van 13.00 - 17.00 uur. In juli en augustus, dagelijks van 13.00 - 17.00 uur en van oktober tot december, van dinsdag tot zondag van 13.00 - 16.00 uur. De kerk is gesloten op maandag (behalve in juli en augustus en paas- en pinkstermaandag), 1 en 2 januari, 1, 2, 11 en 15 november, 24, 25, 26 en 31 december.

© Het Toppunt van BelgiŽ, reisgids naar 500 uitzonderlijke plekken in eigen land, Julien Van Remoortere.