Het Molenmuseum

Het Molenmuseum te Overpelt, bevindt zich in de schaduw van de Sevensmolen.
ons land - focus


Welkom in Limburg!

Inleiding en bronvermelding
Algemene Geschiedenis
's Lands Glorie
Bezienswaardigheden
Home
           
banner
Vlag Limburg

Het Molenmuseum te Overpelt, bevindt zich in de schaduw van de Sevensmolen.

Algemeen

Overpelt is de molengemeente van Noord-Limburg. Met vier watermolens en twee windmolens bezit de gemeente een uitzonderlijke rijkdom aan molens. In Overpelt stonden de alleroudste watermolens die ooit teruggevonden werden in de Belgische archieven. Al in het begin van de achtste eeuw wordt gewag gemaakt van een molen op de Dommel. Daardoor zijn de Overpeltse watermolens uniek in ons land. De molens vormen een bijzonder industrieel en cultureel erfgoed. Het zijn de laatste getuigen van een maatschappij waarin alles nog op maat van de mensen gemaakt was. Met het molenmuseum beschikt Overpelt voortaan over een centrum van waaruit dit uitzonderlijke erfgoed levend gehouden wordt. Het museum werd nieuw gebouwd in de schaduw van de Sevensmolen. Bezoeken zijn op aanvraag mogelijk gedurende het ganse jaar. Een rondleiding met gids duurt 1 ½ uur en kan gecombineerd worden met een bezoek aan de Sevensmolen (windmolen).

Adres: Het Molenmuseum ligt bij het Park Heesakkerheide aan de Breugelweg in Overpelt
Prijs: volwassenen: € 2,00 / kinderen tot 12 jaar: € 1,00
Info: Vzw Levende Molens, Gilbert Ledegen, tel. 011/64 23 61

Tentoonstelling "Van Graan tot Brood"

Het molenmuseum is niet gewoon een museum over molens. Veel meer dan dat geeft het een overzicht van het hele gebeuren "van graan tot brood" door de jaren heen. Het begint bij het scheiden van kaf en koren. Over het malen en het bakken komt de bezoeker uiteindelijk in de bakkerswinkel van weleer. Malen gebeurde niet steeds met de molens zoals wij die kennen. Het Overpelts molenmuseum toont allerlei technieken om de molenstenen aan te drijven. De kweern is één van de oudste technieken. Met de hand worden twee maalstenen over elkaar geschuurd. Het graan ertussen wordt gemalen. De hondentredmolen werd op basis van oude plannen volledig opnieuw gereconstrueerd. In het museum wordt hij gebruikt om een karnton in beweging te zetten. Een dieselmotor van meer dan 4 ton diende ooit om een industriële maalderij aan te drijven. Een aantal handmolens dienden dan weer voor het malen van kleine hoeveelheden graan voor huishoudelijk gebruik. Bijzonder aan de verzameling is dat toegewijde vrijwilligers van de vzw Levende Molens er voor gezorgd hebben dat alle technieken ook echt werken.

Tentoonstelling "Over Meten en Wegen"

De eerste verdieping van het molenmuseum herbergt een unieke tentoonstelling die “over meten en wegen” noemt. Het is een uitzonderlijke collectie van meet- en weegtoestellen van de bascule tot de brievenweger, van de winkelweegschaal tot een toestel om de sterkte van een garendraad te meten. Sommige toestellen, zoals een oud weerstation om de weersgesteldheid op te meten, zijn gewoon uniek. Begrippen als paardenkracht, duim, voet en dergelijke zijn vandaag niet meer toegelaten als meeteenheden. In de tentoonstelling herleven ze en worden ze regelmatig in hun historische achtergrond geplaatst. Een tentoonstelling over de tijd van voor de elektronica, over de tijd van de mechanica en de fysica.