De grafheuvels van Molhem

Grafheuvel te Molhem, Peer.
ons land - focus


Welkom in Limburg!

Inleiding en bronvermelding
Algemene Geschiedenis
's Lands Glorie
Bezienswaardigheden
Home
           
banner
Vlag Limburg

Grafheuvel te Molhem, Peer.

Tussen Peer-centrum en de kerkdorpen Kleine-Brogel en Wijchmaal ligt Molhem, een quasi onbewoond gebied waar rust en stilte heerst. Het is een uniek natuurgebied tussen de Dommel en de Peerderloop. Een bonte afwisseling van beekdalen, weilanden, akkers en bossen vormt het decor. Het is dit gebied dat onze verre voorouders kozen om hun geliefden te begraven.

Hier op Molhem zijn er dan ook nog 5 prehistorische grafheuvels te zien. Deze grafheuvels maken waarschijnlijk deel uit van een grafveld uit de periode 800 tot 500 v.Chr.

Niet alleen in Peer maar ook in het kerkdorp Grote-Brogel ligt een uitgestrekt prehistorisch grafveld. In 1959 en 1960 onderzochten archeologen 2 grafh euvels op het Molhem en een 70-tal grafh euvels in Grote-Brogel. De urnen die gevonden werden, worden bewaard en tentoongesteld in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.

De site heeft onlangs een grondige opwaardering ondergaan en verrast elke bezoeker. Volg het wandelpaadje door het bos en leer op een speelse en interactieve manier alles over de wereld van de bewoners van weleer.

Via de infoborden keer je terug naar de prehistorie en kom je terecht in de leefwereld van onze voorouders. Zij waren boeren. Zij bewerkten de vruchtbare gronden en bouwden hier hun huizen. Hun vee lieten ze grazen in de beekvallei. De grafh euvels lagen op een steenworp van de beek. Onze voorouders kwamen voorbij de grafh euvels terwijl ze op weg waren van de akkers en de nederzettingen naar het dal en omgekeerd.

De site van de grafheuvels is vrij toegankelijk. Een uniek wandelgebied waarin de site van de grafh euvels wordt opgenomen, is in volle voor bereiding en zal je verrassen met leuke en aangename wandelroutes.