Het langste onderaardse gangenstelsel

De eerste 'mollen' waren de Romeinen

Ingang naar de grotten van Kanne (Riemst).
ons land - focus


Welkom in Limburg!

Inleiding en bronvermelding
Algemene Geschiedenis
's Lands Glorie
Bezienswaardigheden
Home
           
banner
Vlag Limburg

Ingang naar de grotten van Kanne (Riemst). Het Mergelmuseum en mergelgrotten van Kanne, Avergat z/n, 3770 Kanne, kunnen bezocht worden. Info en reserveringen via Toerisme Riemst (012/44.03.75).

De mens is in staat om bergen te slechten, maar hij kan evenzeer honderden kilometers onderaardse gangen en grotten uitgraven, waarin zelfs een grote stadskern zou passen. Een dergelijk onvoorstelbaar mollenwerk had plaats van Val-Meer tot in het Nederlandse Valkenburg. De eerste 'mollen' waren de Romeinen, die mergelsteen nodig hadden voor hun villa's en tempels. In de loop der eeuwen werd de doolhof van gangen en galerijen almaar groter. Op het grondgebied van Riemst - met de bekende deelgemeenten Zichen-Zussen-Bolder en Kanne - ontstond op die manier een gangenstelsel dat ongeveer 400 kilometer lang is, met gangen die een breedte hebben van vier tot vijf meter en een hoogte van zes tot tien meter. Onvoorstelbaar!

In 1930 begon men in die ondergrond champignons te kweken, maar op 23 december 1958 stortte, als vroeg maar vooral wrang kerstcadeau, de mergelgroeve bij Roosburg in en achttien champignonarbeiders verloren daarbij het leven. Die ramp betekende de ondergang van de ondergrondse champignonkweek die, op één bedrijf na, overgeplaatst werd naar bovengrondse loodsen (zie eigen artikel voor de ramp bij Roosburg).

In de mergelgrotten van zuidoostelijk Limburg hebben zich nog veel meer instortingen voorgedaan. Maar die zijn duidelijk minder talrijk geweest in Kanne, want daar is het 'dak' van de grotten gemiddeld veertig meter dik. In Kanne kun je trouwens op een veilige manier een heel verrassend ondergronds museum bezoeken, met een collectie fossielen uit de mergellagen. De wanden werden in 1954 voorzien van enorme muurschilderingen, die prehistorische planten en dieren voorstellen. Hoe dan ook, een fascinerend (en fris) avontuurtje.

© Het Toppunt van België, Reisgids naar 500 uitzonderlijke plekken in eigen land, Julien van Remoortere.