De Roosburgramp te Zichen-Zussen-Bolder

Monument ter nagedachtenis van de 18 slachtoffers die vielen tijdens de instorting van de Roosburg.
ons land - focus


Welkom in Limburg!

Inleiding en bronvermelding
Algemene Geschiedenis
's Lands Glorie
Bezienswaardigheden
Home
           
banner
Vlag Limburg

Monument ter nagedachtenis van de 18 slachtoffers die vielen tijdens de instorting van de Roosburg.

In het Belgische dorp Zichen-Zussen-Bolder stortte op dinsdagochtend 23 december 1958 de mergelberg Roosburg in. Bij deze ramp vielen 18 doden. De ingestorte kwekerijen waren op het moment van de ramp één van de belangrijkste in West-Europa en zo'n 80% van de nationale productie kwam uit deze kwekerijen. Tot het moment van de ramp werkten ruim 200 mensen in de champignonkwekerijen in de Roosburg en nog bijna evenveel in de toeleverende bedrijven. Naast het verlies van 18 mensenlevens had het dorp dus ook te kampen met grote werkloosheid.

In 2008 is de ramp herdacht. Er is een documentaire samengesteld met alle mogelijke getuigen of getuigenissen, van ex-werknemers, redders en familieleden van slachtoffers. Op 23 december 2008 - precies 50 jaar na de ramp - heeft een herdenking plaatsgevonden in de kerk van Zichen, waarna een fakkeltocht werd gehouden naar het monument ter nagedachtenis aan de ramp. Bij dit monument vonden korte toespraken plaats en werden kransen gelegd door onder meer Burgemeester Leers van Maastricht. Ook werden 18 witte rozen gelegd door de nabestaanden van de 18 slachtoffers. Tijdens deze bijeenkomst is ook een stukje getoond van de nieuw samengestelde documentaire en werd het nieuwe boek van Vital Medaerts voorgesteld.

Zowel aan het boek 'Roosburgramp, 50 jaar later' als aan de film op dvd is drie jaar gewerkt. Het boek is van de hand van Vital Medaerts (84) die vijftig jaar geleden al correspondent was voor Het Belang van Limburg en de ramp versloeg. Het boek is een aanvulling op zijn eerste werk uit 1998 en telt 160 pagina's en 200 foto's waarvan de helft in kleur. Het beschrijft de harde realiteit van de ramp en de redding via tientallen getuigenissen van overlevenden, familieleden, vrienden en reddingswerkers.