Het wijnkasteel van Genoelselderen

Het wijnkasteel te Genoelselderen (Riemst).
ons land - focus


Welkom in Limburg!

Inleiding en bronvermelding
Algemene Geschiedenis
's Lands Glorie
Bezienswaardigheden
Home
           
banner
Vlag Limburg

Het wijnkasteel te Genoelselderen (Riemst).

Het Wijnkasteel Genoels-Elderen in Genoelselderen, een deelgemeente van de Belgische gemeente Riemst, is het enige wijnkasteel in België.

Het kasteel ligt aan de oude heerweg die Tongeren met Keulen verbond. In het bos achter het kasteel bevindt zich een Gallo-Romeinse tumulus, de Tumulus van Genoelselderen. Een eerste vermelding van het kasteel dateert van het einde van de dertiende eeuw. Tot 1718 behoorde het kasteel tot de adellijke familie van Elderen, een roemrijk geslacht waarvan de bekendste telg, Jean-Louis van Elderen, in de achttiende eeuw prins-bisschop van Luik was. Het kasteel werd verwoest in de Franse Revolutie. Het huidige kasteel werd in 1859 door graaf de Borchgrave gebouwd.

De huidige eigenaar Jaap van Rennes, een verre afstammeling Jan III van Renesse van de Guldensporenslag, kocht het onderkomen kasteel met bijbehorend park. Zijn zoon Geurt van Rennes, die zelf het Runkster höfke heeft, overhaalde hem om in 1990 opnieuw een wijngaard aan te leggen. Inmiddels is het wijndomein, met zijn 26 hectare het grootste wijngoed van België geworden. Een deel daarvan ligt op het 'Wijngaardveld', een oud toponiem dat erop wijst dat er ook vroeger aan wijnbouw gedaan werd.

Het kasteel is privébezit, maar bezoekers kunnen na afspraak de wijngaarden, de rozentuin, de stokerij, het pershuis en 13e-eeuwse wijnkelders bezichtigen.