Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Kortenbos

 

Gedeelte van het interieur van de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Kortenbos.
ons land - focus


Welkom in Limburg!

Inleiding en bronvermelding
Algemene Geschiedenis
's Lands Glorie
Bezienswaardigheden
Home
           
banner
Vlag Limburg

Gedeelte van het interieur van de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Kortenbos.

De Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Kortenbos is een basiliek in de Belgische gemeente Sint-Truiden. Officieel heet ze Basiliek van Maria Tenhemelopneming. Ze is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Kortenbos is tegelijkertijd ook de naam van een parochie die stukken grondgebied van Alken (Rozenkranswijk), Kozen, Zepperen en Melveren (deelgemeente en wijk van Sint-Truiden) beslaat.

In vroegere tijden had de streek tussen Hasselt en Sint-Truiden te maken met struikrovers. Om de reizigers te beschermen plaatste Elisabeth van Oeteren in 1636 een beeldje van Onze-Lieve-Vrouw in een eik op deze toen eenzame en onbewoonde plaats.

In 1639 volgde de bouw van een kapel. Omwille van de toeloop van Mariavereerders werd er vanaf 1641 aan een barokke bedevaartskerk (zaalkerk met dwarsbeuk) gebouwd die in 1648 werd ingewijd. Het interieur is ook barok, het portaal werd opgetrokken tussen 1698 en 1725. Het ontwerp is van een franciscaan, Nicolaas Ray.

Monseigneur de Montpellier, bisschop van Luik, riep op 13 mei 1873 Onze-Lieve-Vrouw van Kortenbos uit tot "Patrones van Limburg". De plechtige kroning werd op 11 augustus 1897 door paus Leo XIII goedgekeurd en uitgevoerd op 1 mei 1898. Op 24 februari 1936 verleende paus Pius XI aan de bedevaartskerk van Kortenbos de titel van Romeinse Basiliek.

Het hoofdaltaar wordt versierd door een schilderij die aan Gaspar de Crayer wordt toegeschreven. De schilder toont Norbertus, de stichter van de Norbertijnen die Maria aanbidt. De norbertijnen van de abdij van Averbode zijn de bedienaars van de basiliek. Sinds 2000 houden ze op 1 mei een bedevaart van Averbode naar Kortenbos.