De Brouwerij van Kerkom

 

Binnenterras van de brouwerij van Kerkom (bij-Sint-Truiden).
ons land - focus


Welkom in Limburg!

Inleiding en bronvermelding
Algemene Geschiedenis
's Lands Glorie
Bezienswaardigheden
Home
           
banner
Vlag Limburg

Binnenterras van de brouwerij van Kerkom (bij-Sint-Truiden).

De Brouwerij Kerkom is een dorpsbrouwerij in Kerkom-bij-Sint-Truiden, gesticht in 1878 door Evarist Clerinx.

Evarist Clerinx studeerde geneeskunde, maar in het voorlaatste jaar verkoos hij (professioneel) bier te gaan brouwen. Hij kocht hiertoe in Kerkom aan de weg
Sint-Truiden-Hannuit-Namen de oude afspanning "La Rennaissance" en bracht er een bierbrouwerij in onder. In de beginperiode van Evarist werd alleen bier geleverd in tonnen. De distributie was kleinschalig: de afstand die een paard heen en terug in één etmaal kon afleggen.

De Reus was erg in trek. Het was een bier van hoge gisting dat toen het best vergeleken kon worden met de Jack-op. De kwaliteit van het bier werd mede bepaald door de eigenschappen van het water van de Cicindria-beek, dat bij de bron werd afgetapt.

Naast cafés kochten ook bemiddelde burgers - die altijd bier in voorraad hadden - het gerstenat. De vreugde moet uit de kelder komen was een populair gezegde in Limburg met zijn 127 brouwerijen rond de Eerste Wereldoorlog.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog eisten de Duitse bezetters de brouwerij op. In 1920 werd de productie terug opgestart en vanaf die dag werd Paul Clerinx, de zoon van de stichter ingeschakeld. Het zou echter tot 1932 duren voor men met 37100 kg mout de vooroorlogse productie kon overtreffen.

Door het succes van concurrent Alken met zijn Cristal Alken en het overlijden van Evarist Clerinx, kreeg Brouwerij Kerkom rake klappen. En toch overleefde ze de Tweede Wereldoorlog.

In 1952 trad Jean Clerinx in dienst van de brouwerij. Hij geloofde in een streekbier, maar zou de strijd na enkele jaren moeten opgeven. In 1968 nam hij de beslissing om de brouwactiviteit te staken. Zelf ging hij aan de slag bij Alken, de concurrent die zijn brouwerij had weggeconcurreerd.

Bij zijn pensionering, in 1988, startte Jean Clerinx een nieuwe, kleinere ambachtelijke brouwerij en brouwde een donker-blond bitterig bier van hoge gisting met een alcoholvolume van 5,5 %. Het kreeg de naam Bink, tevens de spotnaam is van de Truienaars.

Sinds 1999 leidt Marc Limet de brouwerij, die werd gemoderniseerd. Er kwamen nieuwe biertanks bij en in 2000 werden twee seizoensbieren geïntroduceerd: de Bloesem Bink en het Winterkoninkske.

Thans (2007) is Brouwerij Kerkom één van de zes nog actieve dorpsbrouwerijen in Limburg.