De Groenste Neus

 

De VVV-Uitkijktoren op domein Gerhagen te Tessenderlo.
ons land - focus


Welkom in Limburg!

Inleiding en bronvermelding
Algemene Geschiedenis
's Lands Glorie
Bezienswaardigheden
Home
           
banner
Vlag Limburg

De VVV-Uitkijktoren op domein Gerhagen te Tessenderlo.

Gewone neuzen zijn natuurlijk niet groen, maar met een provincieneus kan het wel. De Limburgse bijvoorbeeld. Die gouw zet de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant inderdaad een neus. Als je me niet op mijn woord gelooft, dan kun je er nog altijd de kaart bijhalen, en je blik focussen op de omgeving van Tessenderlo. Als je kaart gedetailleerd genoeg is, dan ontdek je zonder de minste moeite het domein Gerhagen, een natuurgebied op het grondgebied van de landelijke gehuchten Schoot en Engsbergen: 945 hectare groen, waarvan 615 hectare bos. De akkers tussen de stukken bos vormen karakteristieke beeklandschappen en zijn dus bijzonder waardevol.

Wat daar allemaal zo vrolijk en vooral zo groen opschiet? Meest in het oog springend zijn de ontelbare dennen, grove en zwarte, en zeedennen. Aan je voeten ontdek je grassen als bochtige smele en pijpenstrootje, en verder struik- en dopheide, klokjesgentiaan, duivelsnaaigaren en ons enige insectenetende plantje, de mooie zonnedauw. Dat honderd verschillende vogelsoorten Gerhagen verkiezen als buitenverblijf, wekt geen verbazing. De echte vogelaars onder ons herkennen kuif-, kool- en pimpelmees, goudhaantje, roodstaart, boomkruiper en specht. Voor de volgende vogels halen ze spontaan hun verrekijker boven: nachtzwaluw, havik, ransuil en boomleeuwerik. De Pinnekenswijer, een 60 hectare groot deel van het domein met nog enkele oude vennen, mag je niet in: het is voorbehouden aan broedende moeras- en watervogels die daar hun nestje maken, te midden van zeldzame planten. Dus resten er nog 885 hectare groen om te verkennen, liefst te voet, er zijn wandelpaden te over. Maar loop eerst eens binnen in het Bosmuseum Gerhagen, in de schaduw van een prachtige uitkijktoren. In het museum kun je via de tentoonstelling 'Van ei tot ei' een boeiend reisje maken door de wereld van de vogels en de zoogdieren. Kinderen kunnen ravotten op de Zandberg en voor de kleinsten is er een speeltuin.

Het museum bevindt zich in Zavelberg 10, 3980 Tessenderlo (Schoot) - Tel. 013/67.38.44. Het kan bezocht worden van februari tot november, op zon- en feestdagen 14.00 - 18.00 uur; van april tot september, dagelijks 14.00 - 17.00 uur, behalve op vrijdag en zaterdag.
Website: http://www.wet.gerhagen.be.

Waar vind je nog een tweede neus met zoveel heerlijks?

© Het Toppunt van België, reisgids naar 500 uitzonderlijke plekken in eigen land, Julien Van Remoortere.