Het Gallo-Romeins Museum - Een multimediaal amfitheater van archeologie

 

Niemand weet wat het doel van de dodecaeder is. Het is een van de pronkstukken van het Gallo-Romeins Museum te Tongeren.
ons land - focus


Welkom in Limburg!

Inleiding en bronvermelding
Algemene Geschiedenis
's Lands Glorie
Bezienswaardigheden
Home
           
banner
Vlag Limburg

Niemand weet wat het doel of betekenis van de dodecaeder is. Het is een van de pronkstukken van het Gallo-Romeins Museum te Tongeren.

Archeologische artefacten, opgesteld in confrontatie tussen de bezoeker en het verleden, dat is het opzet van het Gallo-Romeins Museum van Tongeren. Toen in 1994 de deuren van het museum openzwaaiden, was het concept geheel nieuw. En nieuw was ook de multimediale architectuur van de opstelling, waardoor de bezoeker aangespoord werd om zelf op zoek te gaan in het verleden. Het verschil met de afstandelijke benadering - vitrinekasten, inaccurate informatieverstrekking en gortdroge opstellingen eigen aan archeologische musea - was enorm. Wie dacht dat ook deze nieuwe bui wel zou overwaaien, sloeg de plank mis. Het Archeologisch Museum van Tongeren is nog steeds een verrassend amfitheater waar de bezoeker als het ware ronddoolt in een stad waar beeldklanken en klankeffecten in elkaar ingrijpen. De prehistorie, de oudheid en de Merovingische tijden lijken door die eigentijdse ingrepen niet langer ongrijpbaar veraf. De meeste aandacht gaat uit naar de gouden Keltische sieraden die in 1996 in Beringen gevonden zijn en naar de dodecaëder, een mysterieus voorwerp bestaande uit twaalf vlakken waarvan geen mens op aarde met zekerheid weet waarvoor het diende. Afhankelijk van hun specialisatie en zienswijze beweren vorsers dat het om een religieus voorwerp gaat, om een wapen, om een minivoetbal, om een kunstvoorwerp, om een gebruiksvoorwerp uit de keuken of om een Romeinse variant van de Hongaarse kubus. Het Archeologisch Museum van Tongeren is door zijn creatieve aanpak slachtoffer van zijn succes geworden. De bezoekersaantallen schoten met een lange uithaal van 20.000 naar 150.000 en nog bleek de stormloop niet over. Nieuwbouw en uitbreiding drongen zich op, resulterend in een nieuwe uitbreiding die voltooid werd in 2009.

GALLO-ROMEINS MUSEUM

Kielenstraat 15, Tongeren,
www.gallo-romeinsmuseum.be

© 1000 plekken in België die je echt moet gezien hebben door Paul De Moor, Santina De Meester, Sara Van Poucke en Joris Verbeure.