Onze-Lieve-Vrouw van Zutendaal Heil der Kranken - Tot heil der kranken en schrijversgilde

 

Het 16e-eeuwse houten, gepolychromeerde beeld van Onze-Lieve-Vrouw Heil der Kranken waaraan miraculeuze krachten worden toegeschreven.
ons land - focus


Welkom in Limburg!

Inleiding en bronvermelding
Algemene Geschiedenis
's Lands Glorie
Bezienswaardigheden
Home
           
banner
Vlag Limburg

Het 16e-eeuwse houten, gepolychromeerde beeld van Onze-Lieve-Vrouw Heil der Kranken waaraan miraculeuze krachten worden toegeschreven.

In de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Zutendaal staat een 16e-eeuws gepolychromeerd eikenhouten beeld van de O.-L.-Vrouw van Zutendaal Heil der Kranken waaraan miraculeuze krachten zijn toegeschreven. Het lijkt weinig waarschijnlijk dat Jeroen Brouwers na een verblijf in Nederland terugkeerde 'tussen de bronsgroen beboste dijen van moeder Limburg' wegens dat beeld. Hoewel wonderen nooit uit te sluiten zijn. Gelukkig is de kerk van Zutendaal makkelijker op te sporen dan schrijver Brouwers (een Nederlands journalist: 'Geen tomtom die hem vinden kan'. Antwoord van Brouwers: 'Houwen zo!'). En dat is goed zo; zo kan de schrijver schrijven en de toerist in verwondering verblijven bij Gaspar de Crayers Tenhemelopneming van Maria en een aantal onbekende, maar goede meesterwerken.

De 17e-eeuwse norbertijnenpastorie is eveneens een juweeltje. Het poortgebouw met leien tentdak bevat een inrijpoort met duiventil uit 1661 en is een voorbeeld van de baksteen-mergelarchitectuur die zo typerend is voor het Maasland. Wie geen pastoor is, zou het worden bij het zien van de pastorie: een classicistisch monument met kruisen in de ramen, onderverdeeld in luchtige, vierkante vakjes. De gevel is bekroond met een driehoekig fronton en roosvenstertje. Omdat het zo bekoorlijk in het landschap staat, is dit glinsterend juweel al sinds 1982 beschermd. Een wandeling van de pastorij naar de bult met het Mariapark is een aanrader: het natuurlijk geschilderde park wordt bevolkt door oude eiken en beuken. De bomen ovrschaduwen het openluchttheater uit 1946 waar de Mariaspelen worden opgevoerd. Van een ontwapenende schoonheid is het hooiland dat zich achter de pastorie uitstrekt en dat via een natuurlijk beheer een symbiose oplevert van oude bomen, warrelige houtkanten, hoogstamboomgaarden en door knotwilgen afgetekende poelen waarin amfibieën vrij spel hebben.

Weigerde Jeroen Brouwers in 2007 de Grote prijs der Nederlandse Letteren, de Zutendaalse Cultuurprijs 2007 nam hij dankbaar in ontvangst: 'Deze onderscheiding is de aardigste van alle eerbewijzen die ik in de loop van mijn literaire leven al mocht ontvangen'. (Tip: neem het Blotevoetenpad op de Lieteberg - het eerste en enige in zijn soort in België).

ZUTENDAAL

Dienst Toerisme, Oosterzonneplein 1, Zutendaal
www.zutendaal.be

© 1000 plekken in België die je echt moet gezien hebben door Paul De Moor, Santina De Meester, Sara Van Poucke en Joris Verbeure.