De Lieteberg - Poort tot het Nationaal Park Hoge Kempen

 

Het Blotevoetenpad op De Lieteberg te Zutendaal is uniek in zijn soort in België.
ons land - focus


Welkom in Limburg!

Inleiding en bronvermelding
Algemene Geschiedenis
's Lands Glorie
Bezienswaardigheden
Home
           
banner
Vlag Limburg

Het Blotevoetenpad op De Lieteberg te Zutendaal is uniek in zijn soort in België.

Het bezoekerscentrum De Lieteberg ligt in een voormalige zand- en grindgroeve tussen de Stalkerweg en de Zuurbroekstraat in Zutendaal. Imkers stampten hier begin jaren negentig een bevruchtingscentrum voor Carnicabijen uit de grond dat op korte tijd uitgroeide tot een belangrijk bezoekerscentrum rond insecten. Het onthaal- en bezoekerscentrum De Lieteberg is één van de toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. In het nieuwe bezoekerscentrum werd het project "Fascinerende Microkosmos" gerealiseerd, een interactief museum dat je laat kennismaken met de boeiende insectenwereld.

In het bezoekerscentrum is ook het unieke "Panorama van de Kempen", een panoramisch schilderij (33 m bij 2 m) van kunstschilder Charles Wellens (1889-1958) ondergebracht.

Midden augustus 2005 opende in De Lieteberg het eerste blotevoetenpad van België. In de voormalige groeve werd een prachtig parcours aangelegd om blootvoets te wandelen en de bezoeker op een bijzondere manier te laten kennismaken met de prachtige natuur.

Ontdek de wondere wereld van de bijen

De Lieteberg herbergt niet alleen een educatieve bijenstand waar je kan kennismaken met de wondere wereld van de bijen maar is tevens een bevruchtingsstation voor Carnicabijen.

In een bijenvolk achter glas kan je de ijverige bijtjes gade slaan tijdens hun diverse werkzaamheden. In een klein museum met bijenteeltmaterialen van vroeger en nu krijgt de bezoeker een beeld van het imkeren.

Een nostalgisch bijenstalletje met oude korven herinnert aan de tijd toen het imkeren nog gebeurde op een eerder bij-onvriendelijke manier. Op het terrein staan her en der verspreid kleurrijke bijenwoningen in allerlei maten en vormen.

De kriebels krijgen in het insectenmuseum "Fascinerende microkosmos"

“Fascinerende Microkosmos” neemt je mee in de wonderbaarlijke en geheimzinnige wereld van de insecten. Het verrassende insectenmuseum is meteen de hoofdattractie van het nieuwe bezoekerscentrum De Lieteberg.

Vaak zien we insecten als ongedierte, zeker als een wesp of een mug aan je oren komt zoemen. In de Lieteberg kan je zelf eens gaan zeuren aan de oren van een of ander insect.

Ook de spinnenwereld komt aan bod en je kan er kriebels krijgen tussen de levende beestjes als kakkerlakken, wandelende takken, kevers en vogelspinnen.

Vlinders in de Lieteberg

Vlinders krijgen in de de Lieteberg bijzondere aandacht. In een vlinderserre werden speciale biotopen gecreëerd waar rupsen van inheemse vlinders in een beschermde omgeving kunnen uitgroeien tot prachtige gekleurde exemplaren.

Het gaat immers niet goed met de vlinders in onze streken. Heel wat soorten zijn uitgestorven en een twintigtal soorten zijn met uitsterven bedreigd.

Door bezoekers te informeren en te sensibiliseren, wil de Lieteberg de leefomstandigheden voor de vlinders verbeteren. Heel wat tuinen, parken, bermen en natuurgebieden kunnen voor vlinders aantrekkelijk gemaakt worden.

Nog nooit op blote voeten in de natuur gelopen?

Geef dan je voeten de vrijheid en kom in Zutendaal proeven van het eerste blotevoetenpad van België.

Voel met je zintuigen èn je voeten de bijzondere prikkels van hout, stenen, boomsnippers, gras, leem en water op een gecontroleerd parcours dat enkel toegankelijk is op blote voeten. Voel koud en warm, vochtig en droog, aangenaam, opwekkend en prikkelend op een route van bijna 2 km in de Lieteberg.