ons dorp - focus


Welkom in Zelem!

           
banner
Zelem - Geografisch
Zelem - Historisch
Zelem - Bezienswaardigheden
Home
wapenschild zelem
Zelem - Loboskasteel en hoeve

Beschrijving

In het kempisch gedeelte van de gemeente, als toegangspoort tot de bossen van Hees, treft u het kasteel en de hoeve van Lobos aan, gelegen in een mooi park met enkele merkwaardige bomen en resten van de oorspronkelijke omgrachting, bereikbaar langs een gekasseide dreef van Amerikaanse eiken met een inrijhek aan het einde ervan.

Gekasseide dreef naar Loboskasteel

De gekasseide dreef met Amerikaanse eiken met inrijhek aan het einde.

Historiek

Het kasteel is een alleenstaand herenhuis uit de 19e eeuw, met verschillende latere aanpassingen, maar met een veel oudere oorsprong.

Lobos was een oude heerlijkheid waaraan een kasteel met slotgracht en heel wat gronden en goederen verbonden waren. Deze "allodiale" heerlijkheid was in handen van verschillende adellijke families. De bijbehorende kasteelhoeve is een typisch kempische langgevelhoeve en dateert eveneens uit de 19e eeuw met oudere kern.

Het Loboskasteel zoals het er nu uitziet.

... En zoals het er nu uitziet.

Het Kasteel Lobos was van oorsprong een allodiale heerlijkheid. Het kasteel werd verwoest in 1465 door Karel de Stoute. In 1465 belegerde Karel de Stoute Herk-de-Stad. Jan Vilters, heer van Lobos (Zelem) was hier garnizoenoverste. Wanneer Vilters weigerde zich over te geven werd een deel van het leger naar Zelem gezonden. Het kasteel werd volledig vernield door de Bourgondiërs. Heden rest enkel nog een deel van de vestingsgracht. Het huidige kasteel is 19e eeuws.

Kasteel Lobos met oude omgrachting op voorgrond

Op de voorgrond de restanten van de omgrachting.

Gietijzeren bruggetje over de omgrachting

Gietijzeren bruggetje over de omgrachting.

De Loboshoeve

Langgestrekte kasteelhoeve met ordonnantie: woonhuis-stal-dwarsschuur. Anderhalve bouwlaag onder zadeldak (kunstleien). 19e-eeuws uitzicht doch mogelijk oudere kern. Witgekalkte baksteenbouw met resten van het oorspronkelijk vakwerk bewaard in de achtergevel en de stijlen der schuurpoort. Rechthoekige vensters onder houten lateien, beluikt op de eerste bouwlaag. Twee rechthoekige deuren onder houten lateien, aangepaste stalpoort en oorspronkelijke schuurpoort.

Loboshoeve

De Loboshoeve.

Het 19e eeuwse kasteel in zijn beginperiode

Het "nieuwe kasteel" in zijn beginperiode...

Bruggetje over Zwarte Beek op de weg van Hees naar Kasteel Lobos

Van de bossen van Hees naar Lobos over het stalen bruggetje van de Zwarte Beek.