Algemeen
Inleiding en geschiedenis
Van graankorrel naar glas
Kiezen, bewaren, serveren en genieten
Bierstijlen
De Belgische Bierdatabank
Andere brouwnaties
Woordenlijst
Home
 
          
banner
Bierpul

Bierstijlen

In een restaurant bestelt niemand 'een bord eten'. Waarom vraagt men dan wel om 'een bier'? Deze bestelling levert meestal een neutraal brouwsel op dat zich pils noemt. Vraag liever: 'Heeft u lokaal bier?' of kies de stijl die bij de gelegenheid past.

Een typische Belgische bierdetailhandel. België heeft een bier voor elke gelegenheid. Sommige traditioneel, maar er komen steeds nieuwe stijlen bij, zoals de Brut-bieren in champagnestijl.

Sommige bieren lijken alleen stijlvol, andere zijn klassieken in hun stijl. Hoe beroemd de merknamen ook zijn, bijna alle internationaal bekende gouden lagerbieren zijn geïnspireerd door de Tsjechische klassieker Pilsner Urquell. Maar er zijn minstens 50 andere belangrijke bierstijlen, alle heel verschillend. Voor elke is een gelegenheid. Voor het lessen van dorst wint niets het van een wrang, ietwat scherp brouwsel. De markantste stijlen in dit opzicht zijn de op eiken gerijpte Vlaamse rode ales en 'Berliner Weisse', een bedreigde soort. Of de herleefde Leipziger gose, herontdekt nadat de Berlijnse Muur viel.

Een werkelijk koude dag biedt een excuus voor een echt sterk bier: een Baltische porter of Russische Imperial Stout. Guur weer is een veelzijdige rechtvaardiging voor een bier. De mistige dagen in Londen zijn voorbij, maar nevelige avonden overheersen in San Francisco en in die gastronomische stad is Anchors Old Foghorn Barley Wine hoppig genoeg om ook een aperitief te zijn, Thomas Hardys Ale past prima bij lezen in bed. Dat geldt ook voor een ander moutig bier, donkerder maar minder sterk: Köstritzer Schwarzbier. Ook dit kwam vanachter het IJzeren Gordijn tevoorschijn, maar het was vroeger Goethes favoriet, vooral als hij zich niet goed voelde. Misschien vond hij de zoete moutigheid versterkend. De Duitse brouwer die Köstritzer kocht, zei me: 'Dit is het eerste bier dat ik ooit dronk.' Hoe kon dat? Ik veronderstelde dat hij werd geboren vlak voordat Duitsland werd verdeeld. 'Ja,' zei hij, 'maar ik kreeg borstvoeding en mijn moeder dronk Köstritzer Schwarzbier als tonicum.'

© Deze inleiding werd geschreven door Michael Jackson, de wereldberoemde maar helaas overleden bierkenner par excellence.

Bierstijlen

Hierboven maakt Michael Jackson gewag van minstens 50 verschillende bierstijlen. Wij houden het bij deze zeven grote, samengestelde groepen:

  1. Belgische wilde bieren
  2. Met tarwe gemaakte bieren
  3. Belgische klassieke bieren
  4. Porters en Stouts
  5. Ales uit Engeland en Amerika
  6. Duitse hooggegiste bieren
  7. Lagerbieren

Veel plezier met deze eerste grote verkenning in de wereld van het bier!

Een typische Belgische bierdetailhandel. België heeft een bier voor elke gelegenheid. Sommige traditioneel, maar er komen steeds nieuwe stijlen bij, zoals de Brut-bieren in champagnestijl.