Algemeen
Inleiding en geschiedenis
Van graankorrel naar glas
Kiezen, bewaren, serveren en genieten
Bierstijlen
De Belgische Bierdatabank
Andere brouwnaties
Woordenlijst
Home
 
          
banner
Een uithangbord markeert de ingang van de Zum Uerige-brouwerij en -schenkerij in Düsseldorf. Het kenmerkende bier van de stad is Altbier.

Duitse hooggegiste bieren

De overgrote meerderheid van de Duitse bieren zijn lagers, hoewel die aanduiding zelden door Duitsers wordt gebruikt. Maar er zijn uitzonderingen, met name de rinse bieren in Berlijn en Leipzig en de hooggegiste bieren in Düsseldorf en Keulen.

Früh Kölsch is een bier van hoge gisting uit Keulen (= Kölsch).

Toen de techniek van lage gisting zich vanuit Beieren naar het westen uitbreidde, hielden sommige individuele brouwerijen en brouwsteden vast aan hun eigen tradities. De bekendste waren de brouwers in Keulen en Düsseldorf. Beide steden houden vast aan hooggegiste bieren die ruwweg als ales zouden kunnen worden beschouwd, maar die term wordt in Duitsland niet gebruikt.

Kölsch uit Keulen

Kölsch is simpelweg het bijvoeglijk naamwoord van Köln, ofwel Keulen. Kölsch is de plaatselijke bierspecialiteit. Keulen is verdeeld in stadswijken, met tot de verwoestingen in de oorlogen elk zijn eigen huisbrouwerij. Na de Tweede Wereldoorlog betraden grote brouwerijen de markt en de huisbrouwerijen gingen samenwerken om hun territorium te verdedigen. In de competitie met pilseners geldt voor hen: 'If you can't beat them, join them.'

Voor de buitenstaander lijkt Kölsch, ook in smaak, veel op pils: misschien wat zachter met wat (frambozenachtig?) ester en een minder assertieve droogheid. Het belangrijkste verschil is dat het wordt vergist met een hooggistende gist, net als Engelse ales. De combinatie van zeer bleke mout, Duitse hopvariëteiten, een lokale gistvariëteit en een periode van koude rijping, produceert een verfijnde stijl, die echter door sommigen als enigszins saai wordt beschouwd. Niettemin is het niet te imiteren gebleken door zelfs de bekwaamste Amerikaanse microbrouwers. Het is ook veelzijdig: zowel een onopvallend aperitief als een maag-kalmerend digestief. Er bestaan nog verscheidene beroemde brouwerijen met hun eigen rituelen: een kenmerkend, smal cilindervormig glas, obers in uniform, en typisch lokale snacks. Er zijn zo'n twaalf brouwerijen in Keulen en enkele stadjes in de omgeving, beschermd door een soort appellation contrôlée.

Früh Kölsch is een bier van hoge gisting uit Keulen (= Kölsch).
Düsseldorfer Schümacher Alt is een typisch voorbeeld van het Düsseldorfse Altbier.

Düsseldorfer Schümacher Alt is een typisch voorbeeld van het Düsseldorfse Altbier.

Düsseldorfer Alt

In Duitsland betekent 'alt' oud, behalve voor de brouwers in Düsseldorf, waar het slaat op de 'oude' methode van hoge gisting. De brouwers in Düsseldorf gebruiken gewoonlijk een behoorlijk aandeel mout die vergelijkbaar is met een Britse kristalmout of een Weense mout. Dit resulteert in een diepe brons- tot volle koperkleur, met een onmiskenbaar droge moutigheid. Deze wordt gecompenseerd door een flinke stoot hop, gewoonlijk Spalt. Producenten van Altbier zijn geringer in aantal en geografisch minder beperkt dan die van Kölsch, maar de uitschieters worden nog steeds gemaakt in het hart van de stad, in de huisbrouwerijen van de Altstadt.