Algemeen
Inleiding en geschiedenis
Van graankorrel naar glas
Kiezen, bewaren, serveren en genieten
Bierstijlen
De Belgische Bierdatabank
Andere brouwnaties
Woordenlijst
Home
 
          
banner
Bierpul

Andere brouwnaties

Toen we aan dit hoofdstuk begonnen was het onze bedoeling om een databank te maken van alle bieren ter wereld. Totdat we beseften welke duizelingwekkende taak we onszelf hadden opgelegd. Vandaar dat we opteren voor een Belgische bierdatabank maar we willen toch ook niet de grote biernaties van de wereld vergeten. Er zijn weinig landen in de wereld waar geen bier is gebrouwen, zo niet vandaag, dan toch in een ver verleden. Maar enkele landen, de grote biernaties, is in de loop van de eeuwen dat wat misschien bij toeval begon, uitgegroeid tot een kunst.

Massaproductie en de bottellijn hebben bier in staat gesteld lange afstanden naar de bierliefhebber af te leggen: de keus is nooit groter geweest.

Het oudst bekende recept voor het brouwen van bier komt uit een van 's werelds grootste en oudste beschavingen, namelijk die van Mesopotamië, in wat nu het dorre hart van het Midden-Oosten is. Over het algemeen hoort het brouwen van bier thuis in koelere klimaten, waar geen wijndruiven groeien maar hop en graan (vooral gerst) welig tieren. Nu moderne transportmiddelen het mogelijk maken letterlijk overal bier te brouwen, strekt de 'biergordel', waar de meeste van 's werelds grote bieren worden gemaakt, zich uit van Noord-Europa tot de Oekraïne, duikt weer op in het noorden van China en in Japan. Dan steekt hij de Stille Oceaan over naar Noord-Amerika, waar het noordwesten en noordoosten van de Verenigde Staten, en niet te vergeten Canada, enkele van de oudste en rijkste brouwtradities hebben. Op het zuidelijk halfrond heeft deze zone een tegenhanger in een smalle gordel brouwenclaves die loopt over Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Zuid-Australië, en uiteraard Nieuw-Zeeland en Tasmanië.

Omdat weinig onderwerpen zoveel patriottisme oproepen als bier bij de liefhebber doet, is dit deel van onze biersite voor de onderzoeker die in ieder van ons leeft. Hiermee kunt u uw inwendige bierjager ontdekken, want in de volgende onderverdeling per land worden de scheppers van enkele van 's werelds grootste bieren opgesomd - en plekken waar deze bieren kunnen worden geproefd. Voor elk land hebben we een representatieve selectie gemaakt van de beste brouwers van dat land, hetzij vanouds gevestigde traditionalisten, hetzij moderne vernieuwers. Voor deze andere brouwnaties streven we een selectie na van de beste bieren, met informatie over stijl, alcoholgehalte, uiterlijk en, belangrijk, geur en smaak. Het doel is niet alleen u naar de beste bieren te leiden, maar u ook te inspireren verder te zoeken. Het is een gids voor een prachtige wereld, waarin u zult ontdekken dat een bier veel meer is dan 'zomaar een biertje'.

Bierlanden

Deze lijst bevat landen en werelddelen die gekend zijn om hun bierproductie. Sommige landen geven onmiddelijk de lijst van bieren die we geselecteerd hebben voor dat land, andere worden opnieuw onderverdeeld in regio's, zeker voor de grote brouwlanden zoals bv. Duitsland:

  1. Tsjechië
  2. Duitsland
  3. Britse Eilanden
  4. Overig Europa
  5. Verenigde Staten van Amerika
  6. Overig Amerika
  7. Azië en Australië
  8. Afrika
Massaproductie en de bottellijn hebben bier in staat gesteld lange afstanden naar de bierliefhebber af te leggen: de keus is nooit groter geweest.