Algemeen
Inleiding en geschiedenis
Van graankorrel naar glas
Kiezen, bewaren, serveren en genieten
Bierstijlen
De Belgische Bierdatabank
Andere brouwnaties
Woordenlijst
Home
 
          
banner
Duitsland

Schlenkerla

Adres: Brauerei Heller, Dominikaner Straße 6, 96049 Bamberg

Website: http://www.schlenkerla.de

Interieur (gelagzaal) brouwerij Schlenkerla, Bamberg, Zuidoost-Duitsland.

Omschrijving

Een naam bijna synoniem met Rauchbier. Het pand van de tapperij werd voor het eerst vermeld in 1405, maar er zijn geen aanwijzingen dat er toen al werd gebrouwen. Kennelijk was het een kuiperij, die later werd verworven door een klooster in de buurt. Het eerste vat gerookt bier werd in 1678 naar buiten gerold. Volgens de overlevering had de mout de rokerige smaak opgepikt van een nabije brand; hoewel de monniken het bier als bedorven beschouwden, besloten ze het toch te gebruiken. Het werd een groot succes. Nu gebruikt Brauerei Heller, om de rook voor het eesten van de Schlenkerlamout te krijgen, geselecteerde beukenhoutblokken die eerst drie jaar moeten liggen. Het bier past goed bij gerookt vlees en donker brood; Urbock wordt als ideale partner beschouwd van een goede sigaar.

Bieren

Interieur (gelagzaal) brouwerij Schlenkerla, Bamberg, Zuidoost-Duitsland.
Schlenkerla Märzen

MÄRZEN

Alcoholpercentage: 5,1%
Type: Gerookt Märzen

Koper tot mahonie van kleur; rokerige neus; droog mondgevoel met een bijna pilsachtig hoparoma voordat de rook het weer overneemt.

 

Schlenkerla Rauchweizen

RAUCHWEIZEN

Alcoholpercentage: 5,2%
Type: Gerookt Hefeweizen

Donkerbruin, troebel; rokerigheid samen met chocolade en banaan in de neus; volle body, bijna zoet; zeer laag koolzuur maar toch verfrissend. Droge afdronk, overheerst door rook.

 

Schlenkerla Urbock

URBOCK

Alcoholpercentage: 6,5%
Type: Gerookt bokbier

Bruin tot koper; zeer intense rokerige neus met zwemen van zoetheid. Intens volle body en iets zoet, smaken van gerookte pruimen en dadels, meer rook dan hop in de afdronk.