Brouwerij Duyck, Jenlain, Frankrijk.
Omschrijving
De zoon van de Vlaamse brouwer Léon Duyck, Félix Duyck, zette zijn eigen boerderijbrouwerij op in Jenlain, nabij Valenciennes, in 1922. Datzelfde jaar brouwde hij zijn eerste bier, dat later het kruidige Jenlain zou worden, het bekendste bière de garde. In 1950, begon de firma met bottelen in gerecyclede champagneflessen. Nu produceert Duyck, niet langer een boerderijbrouwerij maar nog in familiehanden, spijsvriendelijke bieren, die het perfect doen als ingrediënt en als begeleiding. Ze kunnen het best worden genoten met knapperig brood en stevige vleesschotels.
Wat is bière de garde?
Bière de garde betekent 'bier om te bewaren' en slaat op de gewoonte op boerderijen in Noord-Frankrijk in de koelere maanden partijen bier te brouwen om te worden bewaard (gelagerd of gardée) voor de zomer, als het warme weer en wilde gisten het brouwen moeilijk maken. Met de industrialisering van het brouwen verdween bière de garde bijna, maar kleine brouwers in landelijke gebieden hielden de stijl in ere. Velen vulden flessen direct voor de klanten, met gebruikmaking van champagneflessen, afgesloten met kurken. Oorspronkelijk een hooggegist, sterk, vatgerijpt bier, kan bière de garde nu zowel laaggegist als gefilterd zijn.
Bieren
JENLAIN AMBRÉE
Alcoholpercentage: 7,5%
Type: Bière de garde
Een forse kraag. Zoete, stroperige sinaasappelkruidige tonen wijken voor een lange droge afdronk.
JENLAIN BLONDE
Alcoholpercentage: 7,5%
Type: Bière de garde
Een complex hooggegist ale; stevige mout combineert goed met citrushop en een potpourri van aromatische specerijen.