Algemeen
Inleiding en geschiedenis
Van graankorrel naar glas
Kiezen, bewaren, serveren en genieten
Bierstijlen
De Belgische Bierdatabank
Andere brouwnaties
Woordenlijst
Home
 
          
banner
Overige Europese landen met lokale biercultuur.

Overig Europa - Oostenrijk

Wenen - Salzburg - Linz - Graz

Op zijn hoogtepunt produceerde het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk bieren die de brouwtradities over de hele wereld, van Mexico tot Bohemen, beïnvloedden. De naam van de beroemdste brouwer van het land, Anton Dreher, leeft voort in een bekende Hongaarse brouwerij.

Frisse lucht en het Alpenlandschap in de Oostenrijkse berggebieden vormen de perfecte ambiance om van een nieuwe generatie Oostenrijkse bieren te genieten.

Wat Oostenrijk in de 19e eeuw op de bierkaart zette, was de Weens lager-stijl. Dit roodachtige lager, het eerst gebrouwen door Anton Dreher in 1841, herleeft de laatste jaren in kleine brouwcafés. Dreher vond niet de ondergisting (en dus het lagerbier) uit, zoals wordt gezegd. Hij pionierde in de winter van 1840 echter wel met kelders voor koude rijping van zijn lager. Dreher en zijn collega-brouwers in de dubbelmonarchie waren ook verantwoordelijk voor het standaardiseren van het moutproces en speelden een rol bij de introductie van bleke pilsener- en karamelmouten. In 1862 stichtte Anton Dreher in Boedapest, nu de hoofdstad van het moderne Hongarije, een brouwerij die nog steeds actief is (zie rubriek Oost-Europa).

Zoals Oostenrijkse koks vaak recepten overnemen uit aangrenzende landen, doen de brouwers het ook. Daardoor zijn bieren in Wenen en het oosten van het land minder hoppig en met een vollere body dan die in het westen, waar veel stijlen wortelen in Duitse en Boheemse tradities. Een groot deel van de 20e eeuw zorgde een brouwerijenkartel ervoor dat regionale bieren een beperkte verspreiding hadden: vele van de huidige nationale merken en zelfs stijlen waren 30 jaar geleden zuiver regionaal. Tarwebier Beierse stijl bijvoorbeeld kwam in Oostenrijk pas beschikbaar nadat het kartel eind jaren 1970 werd ontbonden.

Recent hebben een paar dozijn brouwcafés en een handvol micro's het spectrum van speciaalbieren vergroot, door in de meeste internationale stijlen te brouwen en een grotere variatie van ingrediënten te gebruiken, waaronder honing, vruchten en zelfs suikerbieten.

Brouwerijen die de dienst uitmaken in Oostenrijk

  1. 1516 Brewing Company
  2. Edelweiss
  3. Forstner Biere
  4. Gösser
  5. Schloss Eggenberg
  6. Schwechater
  7. Stiegl
  8. Trumer
  9. Zipfer
Frisse lucht en het Alpenlandschap in de Oostenrijkse berggebieden vormen de perfecte ambiance om van een nieuwe generatie Oostenrijkse bieren te genieten.