Algemeen
Inleiding en geschiedenis
Van graankorrel naar glas
Kiezen, bewaren, serveren en genieten
Bierstijlen
De Belgische Bierdatabank
Andere brouwnaties
Woordenlijst
Home
 
          
banner
Overige Europese landen met lokale biercultuur.

Overig Europa - Scandinavië

Denemarken - Noorwegen - Zweden - Finland

In Europa's hoge noorden is boerderijbrouwen een gemeenschapsritueel. De Finnen leggen de nadruk op rogge en jeneverbes. De Scandinaviërs spreken van Viking-gist. En als de middernachtszon weg is, worden Russische en Schotse invloeden merkbaar in verwarmende porters als Koff en Carnegie.

J.C. Jacobsen is de stichter van de Carlsberg brouwerij. De brouwerij werd vernoemd naar zijn zoontje Carl. De Carlsberg-brouwerij was de plek waar de techniek voor het isoleren van een enkele giststam werd ontwikkeld.

Ondanks een recente geschiedenis van drooglegging en strikte controle op de verkoop van alcohol, is Scandinavië verrassend biervriendelijk. De Denen komen na Duitsland op de tweede plaats in het populariseren van lager. In de jaren 1840 reisde Carlsberg-stichter J.C. Jacobsen met laaggistende gist 950 km van München naar Kopenhagen. Carlsberg bezit nu brouwerijen overal in het gebied. Maar Denemarken zag ook een snelle groei in ambachtelijke brouwerijen: er zijn nu ruim 70 micro's en brouwcafés. In Kopenhagen is een van de nieuwste de København, die niet alleen eigen bieren bieren maar ook andere van Deense micro's verkoopt, en brouwt Apollo een licht, wrang, ongefilterd lager. Brouwcafé Borrebro heeft een flinke lijst brouwsels en Café Plan B verkoopt ambachtelijke bieren van over de hele wereld.

Noorse brouwerijen werken onder de strengste regels van waar in Europa ook. Ringnes, 's lands grootste brouwerij, is nu eigendom van Carlsberg. Noorwegen heeft een handvol brouwcafés, waaronder Oslo's Mikro Brygerri, dat brouwt in Britse en Amerikaanse stijlen, en Møllebyen Mikrobryggeri in Moss, dat een sterk Belgisch tripel maakt.

Carlsberg is ook een grote speler in Zweden, waar het Falkenberg en Pripps bezit. De dynamische Zweedse microscene helpt Zwedens 200 jaar oude traditie van porter brouwen levend te houden. Jämtlands, een van de nieuwere brouwerijen, heeft een mooi oatmeal stout.

Finland is technisch gezien geen Scandinavisch land. Ooit deel van Rusland, ligt het aan de handelsroute die Imperial stouts uit Engeland naar Rusland bracht. Het Helsinki Bier Festival, elk jaar in april in de beroemde Cable Factory in Ruoholahti, is een mooie kans om bieren van Finlands 30 microbrouwerijen te proeven.

Brouwerijen die de dienst uitmaken in Scandinavië

 1. Aass (Noorwegen)
 2. Ahlafors (Zweden)
 3. Brøckhouse (Denemarken)
 4. Ceres (Denemarken)
 5. Finlandia Sahti (Finland)
 6. Gotlands (Zweden)
 7. Hansa (Noorwegen)
 8. Jacobsen (Denemarken)
 9. Jämtlands (Zweden)
 10. Krönleins (Zweden)
 11. Mack's (Noorwegen)
 12. Olvi (Finland)
 13. Sinebrychoff AB (Finland)
 14. Stadin Panimo Oy (Finland)
 15. Thisted (Denemarken)
J.C. Jacobsen is de stichter van de Carlsberg brouwerij. De brouwerij werd vernoemd naar zijn zoontje Carl. De Carlsberg-brouwerij was de plek waar de techniek voor het isoleren van een enkele giststam werd ontwikkeld.