Algemeen
Inleiding en geschiedenis
Van graankorrel naar glas
Kiezen, bewaren, serveren en genieten
Bierstijlen
De Belgische Bierdatabank
Andere brouwnaties
Woordenlijst
Home
 
          
banner
Duitsland

Duitsland - Keulen en het Noordwesten

Dortmund - Düsseldorf - Issum - Mönchengladbach - Münster

Duitslands dichtstbevolkte deelstaat Nordrhein-Westfalen heeft drie eigen bierstijlen, waarvan Düsseldorfs Altbier de breedste categorie is. 'Export' werd het eerst gebrouwen door Heinrich Wenker in wat toen de Krone-brouwerij in Dortmund was en Keulen heeft zijn Kölsch.

Het Keulse merk Gaffel stamt af van de 'Gaffeln' of gilden uit de middeleeuwen; het brouwersgilde was een politieke macht.

Keulen is het centrum van de carnavalsvieringen en in de dagen van het carnaval is de stad barstensvol mensen die plezier hebben en genieten van hun Kölsch. Altijd geserveerd in smalle 200 ml-glaasjes, is het uniek: Kölsch is een appellation die net als wijn beschermd is in andere delen van Duitsland door regels van de Europese Unie. Technisch is Kölsch een licht, hooggegist bitter bier, maar de Kölsch Konvention beperkt de productie tot Keulen zelf en enkele dorpen in haar omgeving.

In concurrentenstad Düsseldorf is Alt de keuze, een donker hooggegist bier. Alt betekent letterlijk 'oud' en vaak wordt gedacht dat de term Altbier betrekking heeft op de leeftijd van het bier, maar Altbier wordt, net als de meeste Duitse bieren, zeer vers gedronken. In de steden langs de Rijn betekent alt eenvoudig bier, gemaakt volgens de 'oude' methode van bovengisting, in tegenstelling tot de 'nieuwe' technologie van ondergisting.

Tot vrij recent was Kölsch niet verkrijgbaar in Düsseldorf en Alt is bijzonder zeldzaam in Keulen. Düsseldorf en Keulen zijn de enige steden aan de Rijn die hun eigen 'gedeponeerde' bierstijlen hebben en de bewoners van deze steden zijn er trots op. Daarentegen heeft Dortmunds Export-stijl, het klassieke 'arbeidersbier' uit het midden van de 19e tot eind 20e eeuw, in zijn stad van oorsprong veel van zijn populariteit verloren. In feite is het nu eenvoudiger Exportbieren te vinden in het zuidwesten dan in het noordwesten.

Het Keulse merk Gaffel stamt af van de 'Gaffeln' of gilden uit de middeleeuwen; het brouwersgilde was een politieke macht.
De obers in Keulen dragen een wit hemd, zwarte broek, blauw schort en blauwe das, de laatste weggestopt van de schuimende glazen Kölsch.

De obers in Keulen dragen een wit hemd, zwarte broek, blauw schort en blauwe das, de laatste weggestopt van de schuimende glazen Kölsch.

De köbes van Keulen

In de Keulse bierhuizen worden de obers in hun blauwe schorten onveranderlijk Köbes genoemd, een term afgeleid van de naam Jacobus. Dit komt doordat Keulen een katholiek bolwerk is en in vroeger eeuwen pelgrims op hun reis naar het beweerde graf van de apostel Jakobus in Santiago de Compostela (Spanje) enkele dagen in Keulen stopten om te bidden - en de kost verdienden als ober. Een schelp op hun hoed identificeerde hen als pelgrims naar de heilige Jacobus - vandaar het afgekorte en verkeerd gespelde 'Köbes'.

Brouwerijen die de dienst uitmaken in het noordwesten van Duitsland

 1. Diebels
 2. Dortmunder Actien Brauerei
 3. Früh
 4. Füchschen
 5. Gaffel
 6. Hövels
 7. Kölner Verbund Brauereien
 8. Pinkus Müller
 9. Schlösser
 10. Stefanus
 11. Uerige